Marile economii din G20 au anunțat duminică, înaintea summitului lor din Indonezia, 
un fond de 1,4 miliarde de dolari pentru a se pregăti de pandemiile viitoare, 
o sumă considerată insuficientă de țara gazdă a reuniunii, transmite Le Figaro.

Într-o conferință de presă, președintele indonezian, Joko Wikodo, a anunțat un fond de 1,4 miliarde de dolari pentru a se pregăti pentru pandemiile viitoare, la care vor participa 24 de țări, membre sau nu ale G20. Această decizie urmărește să "evite o pandemie și să se pregătească pentru ea".

"Dar nu este suficient", a declarat Widodo, estimând că ar fi nevoie de 31 de miliarde de dolari. "Trebuie să ne asigurăm că comunitatea poate rezista unei pandemii. Nu se mai poate ca o pandemie să ia vieți și să distrugă economia mondială".

Acest fond a fost lansat de miniștrii sănătății și finanțelor din G20 în prezența directorului general al Ogranizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, și a președintelui Băncii Mondiale, David Malpass.

Este considerat unul din rarele progrese așteptate cu ocazia summitului șefilor de stat și de guvern ai G20, care se deschide marți pe insula indoneziană Bali, marcat de altfel de profunde divizări în legătură cu Ucraina.

Statele Unite au contribuit cu 450 de milioane de dolari, adică aproape o treime din total, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, estimând că fondul ar urma să contribuie la "o arhitectură sanitară mondială mai sănătoasă și mai reactivă".

Ceilalți principali donatori includ Franța, Regatul Unit, Canada, India, China, Australia și Japonia.

Indonezia, gazda summetului G20, a arătat că intenționează să contribuie, fără a preciza suma. Țara a fost greu încercată de pandemia de Covid-19, cu un val violent la jumătatea lui 2021, când sistemul ei de sănătate a fost copleșit și a avut dificultăți să se aprovizioneze cu vaccinuri, în vremea în care țările bogate administrau doze populațiilor lor.

"Acest nou fond specializat este un instrument important care va ajuta țările cu venit scăzut sau intermediar să se pregătească mai bine pentru crizele sanitare mondiale", a subliniat David Malpass.

sursa: RADOR