Comisia Europeană a anunțat joi că UE a coordonat livrarea a 66.224 de tone de asistență în materiale către Ucraina, din 30 de țări, prin Mecanismul de protecție civilă al UE, potrivit brusselestime.com.

Ucraina a activat Mecanismul de protecție civilă al UE deja pe 15 februarie, ca pregătire pentru o urgență la scară largă. Invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina a început pe 24 februarie.

Asistența oferită include 180 de ambulanțe, 125 de vehicule de stingere a incendiilor, 300 de generatoare de energie, 35 de vehicule cu mașini grele și 4 poduri plutitoare. Potrivit Comisiei, aceasta este de departe cea mai mare, mai lungă și mai complexă operațiune prin intermediul Mecanismului, de la înființarea acestuia, în 2001, cu o valoare estimată până în prezent de peste 425 de milioane de euro.

Pentru a sprijini această operațiune, au fost înființate hub-uri logistice în Polonia, România și Slovacia, de unde asistența este apoi canalizată direct spre Ucraina.

„Suntem cu toții îngroziți de atrocitățile Rusiei în Ucraina”, a declarat comisarul pentru managementul crizelor, Janez Lenarcic. „Oferind asistență de urgență, putem cel puțin atenua presiunea imensă asupra sistemelor de răspuns în situații de urgență ale Ucrainei. Astăzi am atins o etapă importantă – peste 60.000 de tone de asistență coordonată prin Mecanismul UE de protecție civilă au ajuns în Ucraina.

El a mulțumit fiecărui stat membru UE, alături de Norvegia, Turcia și Macedonia de Nord, pentru că au oferit ajutor care a fost apoi canalizat cel mai eficient prin Mecanism. „Această solidaritate este dovada că UE este alături de Ucraina nu numai în vorbe, ci și în acțiuni.

”UE continuă să primească noi oferte pentru Ucraina de la statele sale membre, dar nevoile din actualul război de uzură, fără sfârșit, probabil depășesc ajutorul oferit. Ajutorul militar, care nu este specificat de Comisie, a permis Ucrainei să se apere și, într-o anumită măsură, a schimbat direcția în război, dar este până acum insuficient pentru a asigura o înfrângere decisivă a Rusiei.

Cele mai recente oferte civile prin intermediul Mecanismului includ paturi de spital și truse de igienă din Austria, o ambulanță și echipament medical din Norvegia, echipamente pentru adăposturi din Finlanda, echipament personal de protecție din Germania, medicamente din Cehia și Slovacia, generatoare de energie din Italia și echipamente de alimentare cu energie din Franța.

sursa: RADOR.