Statele Unite și-au cerut scuze după ce 10 marinari americani au fost reținuți pentru că au intrat în apele iraniene, a susținut Ali Fadavi, comandantul Forțelor Navale, subordonate Gardienilor Revoluției, relatează BBC Online.

 
UPDATE 12:10
 
Potrivit Reuters, Gardienii Revoluției au anunțat că marinarii americani au fost eliberați.

În pofida acordului istoric privind dosarul nuclear iranian de anul trecut, tensiunile dintre Washington și Teheran persistă.

Secretarul american de stat, John Kerry, l-a contactat pe omologul iranian, Javad Zarif, pentru a discuta despre incident.

Referitor la discuția celor doi, generalul Fadavi a declarat că Javad Zarif "a avut o poziție fermă, spunând că erau în apele noastre teritoriale, deși nu nu ar fi trebuit să fie, și că (SUA) ar trebui să-și ceară scuze”.

"Acest lucru s-a întâmplat și nu va dura mult până când forțele navale (...) vor acționa conform ordinelor pe care le vor primi”, a adăugat el.

Iranul a reținut, în noaptea de marți spre miercuri, zece membri ai Forțelor Navale ale SUA, după ce două ambarcațiuni de mici dimensiuni au intrat în apele iraniene din Golful Persic, în urma unor probleme mecanice.

Agenția iraniană de presă Fars susține însă că marinarii americani "spionau" în apele teritoriale iraniene.