Hackerii au piratat rețelele de comunicații diplomatice ale UE timp de mai mulți ani, descărcând telegrame ce dezvăluie, între altele, îngrijorări legate de imprevizibila administrație Trump, eforturile de a gestiona relațiile cu Rusia și China.

Mai mult de 1.100 de telegrame diplomatice au fost furnizate cotidianului american New York Times de firma de securitate Area 1 după descoperirea atacurilor informatice, relatează Agerpres. Experții Area 1 sunt de părere că hackerii lucrau pentru armata chineză.

Printre telegrame figurează note ale convorbirilor purtate cu lideri din Arabia Saudită, Israel și alte țări, și care au fost trimise în toată Uniunea Europeană.

Potrivit NYT, într-una din telegrame, diplomați europeni descriu summitul din Finlanda între președintele american, Donald Trump, și liderul rus, Vladimir Putin, ca ''un succes (cel puțin pentru Putin)''.

O altă telegramă, datată 7 martie, o arată pe Caroline Vicini, adjuncta șefului misiunii UE la Washington, recomandându-le diplomaților din UE să descrie Statele Unite drept ''cel mai important partener al nostru'', chiar dacă recunoaște ''domenii în care noi am fost în dezacord cu SUA (de ex., climă, comerț, acordul nuclear cu Iran)''.

Hackerii au infiltrat și rețelele ONU, ale unor ministere de externe și de finanțe din întreaga lume.