Premierul britanic, Boris Johnson, are un plan pentru a “sabota” orice extindere a Brexit fără a încălca legea, potrivit surselor cotidianul Telegraph.

Boris Johnson vrea să trimită Bruxellesului o cerere privind extinderea Articolului 50 - așa cum cere legea votată de Parlamentul britanic săptămâna trecută - dar și o scrisoare în care să explice liderilor europeni că Guvernul de la Londra nu dorește o amânare a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Nici parlamentarii care se opun ieşirii fără acord din Uniunea Europeană nu stau cu mâinile încrucișate și pregătesc o acţiune în instanţă pentru situaţia în care prim-ministrul va refuza să amâne Brexit dincolo de 31 octombrie.

Potrivit unor surse parlamentare citate de BBC, deputaţi ai opoziţiei şi conservatori moderaţi excluşi din partid vor să dea în judecată Guvernul, dacă va fi necesar.

Înaintea întrevederii dintre Johnson și omologul irlandez, Leo Varadkar, ministrul irlandez de finanțe, Paschal Donohoe, a declarat că Irlanda ar fi de acord cu extinderea Brexit.

Luni, la Dublin, Boris Johnson a declarat că dorește un acord privind Brexit, iar lipsa unui astfel de acord ar fi ”un eșec” de care toți ar fi vinovați. El a reiterat faptul că poate ajunge la un acord până la 18 octombrie.

Nu de aceeași părere este Amber Rudd care a demisionat sâmbătă din funcția de ministru al muncii. Ea a declarat pentru BBC că Guvernul britanic nu a depus suficiente eforturi pentru a obţine un acord de ieşire din UE, amintind că în prezent nu au loc negocieri oficiale în acest dosar.