La București a avut loc reuniunea Organizației pentru Cooperare Economică a Mării Negre. România deține președinția prin rotație a acestui for, în semestrul următor urmând să treacă la Rusia. Ocazie folosită de Ucraina pentru a critica Federația.

Surse diplomatice au precizat pentru EurActiv.ro că Ucraina a depus la Secretariatul OCEMN o declarație scrisă prin care contestă președinția rusă a organizației. Ambasadorul ucrainean Teofil Bauer a exprimat în discuții o gravă îngrijorare cu privire la președinția rusă, care va începe în ianuarie 2016 și a pus la îndoială oportunitatea acestei rotații.

După reuniune, ambasadorul Ucrainei la București a confirmat pentru EurActiv.ro informațiile de la sursele diplomatice. „Poziția Ucrainei este că Federația Rusă, în calitate de stat agresor, nu poate asigura o președinție eficientă a unei asemenea organizații”, a spus Bauer pentru EurActiv.ro.

De partea sa, Vassilii Nebenzia, vice-ministrul rus de externe, prezent la București, a reacționat afirmând că este îngrijorat de atitudinea Ucrainei pe care o exprimă, de altfel, în mai multe reuniuni. Nebenzia a făcut un apel la lucrări contructive, conform surselor consultate de EurActiv.ro. La finalul reuniunii, în conferința de presă, reprezentantul rus a afirmat că Ucraina „încearcă să deturneze un proces de dialog economic printr-o încărcătură politică inutilă”.

În partea publică accesibilă presei, ministrul de externe Lazăr Comănescu a subliniat importanța unui astfel de for de dialog în special în contextul politic tensionat actual.

OCEMN reunește 12 state membre (Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, R. Moldova, România, Federația Rusă, Serbia, Turcia și Ucraina). Conform datelor disponibile pe site-ul MAE român, OCEMN însumează o populație de 350 de milioane și reunește 5% din comerțul la nivel mondial.