Sârbii care protestează din orașul divizat etnic Mitrovica, din nordul Kosovo, au ridicat noi baricade marți, la câteva ore după ce Serbia a anunțat că a pus armata în cea mai mare alertă de luptă, relatează Reuters.

Ministerul sârb al Apărării a anunțat luni seara printr-un comunicat că, din cauza ultimelor evenimente din regiune și pe fondul convingerii că Kosovo se pregătește să atace sârbii și să îndepărteze cu forță baricadele, președintele Aleksandar Vučić a ordonat ca Armata și Poliția sârbă să fie plasate în cel mai ridicat nivel de alertă.

"Nu există niciun motiv de panică, dar există motive de îngrijorare", a declarat luni seara, la postul de televiziune RTS, ministrul apărării sârb, Miloš Vučević. Începând cu 10 decembrie, sârbii din nordul Kosovo au ridicat mai multe blocaje rutiere în și în jurul localității Mitrovica și au purtat schimburi de focuri cu Poliția după arestarea unui fost polițist sârb pentru că ar fi agresat ofițeri de poliție în exercițiu, în timpul unui protest anterior.

Aproximativ 50.000 de sârbi trăiesc în partea de nord a Kosovo, cu o populație majoritar albaneză, și refuză să recunoască statul sau guvernul de la Pristina. Ei consideră Belgrad drept capitală și sunt susținuți de Serbia, de care Kosovo și-a declarat independența în 2008.

"Kosovo nu poate să se angajeze în dialog cu bandele criminale, iar libertatea de mișcare ar trebui restabilită. Nu ar trebui să existe baricade pe niciun drum", a transmis, luni, guvernul kosovar printr-un comunicat, în care se precizează că Poliția are capacitatea și disponibilitatea de a acționa, dar așteaptă ca forța NATO de menținere a păcii (KFOR) din Kosovo, care menține un rol neutru, să răspundă solicitării de a ridica baricadele.

"Îndemnăm toate părțile să contribuie la asigurarea securității și libertății de mișcare în Kosovo și să împiedice narațiunile înșelătoare să afecteze procesul de dialog", a transmis KFOR printr-un comunicat. Marți dimineața, la Mitrovica, au fost parcate camioane pentru a bloca drumul care leagă partea majoritară sârbă a orașului de partea majoritară albaneză. Localnicii sârbi cer eliberarea ofițerului arestat și au înaintat și alte solicitări pentru a elimina baricadele.

Primarii etnici sârbi din municipalitățile din nord, împreună cu judecătorii locali și aproximativ 600 de ofițeri de poliție, au demisionat luna trecută în semn de protest față de decizia guvernului kosovar de a înlocui plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor eliberate de autoritățile sârbe cu unele emise de autoritățile de la Pristina. 

Sursa: RADOR