Filipine l-au convocat luni pe ambasadorul Chinei în urma unui incident maritim între Manila și Beijing în apele disputate ale Mării Chinei de Sud. China a declarat că a luat "măsurile necesare” împotriva unor nave filipineze în apele sale.

"Secretarul nostru pentru afaceri externe l-a convocat pe ambasadorul Huang astăzi (luni) și i-a remis o notă verbală conținând fotografii și videouri cu ce s-a petrecut și așteptăm răspunsul lor", a explicat președintele filipinez, Ferdinand Marcos Jr., relatează France 24.

Manila a acuzat duminică gărzile de coastă chineze că au tras cu tunul cu apă asupra unor nave filipineze în Marea Chinei de Sud, calificând aceste acțiuni drept "ilegale" și "pericloase". China a declarat, la rândul ei, că a luat "măsurile necesare" împotriva unor nave filipieze pe care le acuză că au intrat "ilegal" în apele sale.

Beijingul revendică cvasi-totalitatea Mării Chinei de Sud în ciuda pretențiilor rivale ale Filipinelor, Vietnamului sau Malaeziei, nesocotind o judecată internațională din 2016 în defavoarea sa.

Atolul discordiei între Filipine și China

"Poziția Chinei, bineînțeles, este de a spune 'e al nostru, deci îl apărăm' și noi, în ce ne privește, spunem 'nu, e al nostru, deci îl apărăm'. Zona despre care discutăm devine deci o zonă gri", a adăugat Ferdinand Marcos Jr.

"Amintim, nu  vom abandona niciodată atolul Ayungin. Suntem legați de atolul Ayungin", a subliniat în fața presei, puțin mai târziu în aceeași zi, purtătorul de cuvânt al Consiliului național de securitate, Jonathan Malaya, folosind numele filipinez al atolului Second Thomas din insulele Spratleys.

De la venirea sa la putere în iunie 2022, președintele filipinez a insistat pe faptul că nu va lăsa China să calce în picipoare dreturile țării sale în mare și s-a apropiat de Statele Unite.

Potrivit gărzilor de coastă filipineze, incidemtul s-a produs sâmbătă, când ele escortau nave ce transportau materiale pentru personalul militar filipinez staționat pe Second Thomas, un atol din insulele Spratleys. 

Condamnare din partea mai multor țări occidentale

"Gărzile de coastă filipineze condamnă ferm manevrele periculoase ale gărzilor de coastă chineze și utilizarea ilegală a tunurilor cu apă contra navelor (lor)", au declarat ei.

Departamentul de stat american condamnă acțiunile "periculoase" ale Chinei, afirmând că ele sunt acțiuni ale gărzilor de coastă și "milițiilor maritime".

Ambasadele britanică și australiană, ca și Uniunea Europeană și-ai exprimat îngrijorarea.

Misiunea canadiană în Filipine a condamnat intervenția chineză, "periculoasă și provocatoare", în timp ce reprezentantul Japoniei califică incidemtul drept "total inacceptabil".

Manila se plânge că navele ei care patrulează în aceste ape contestate sunt suprvegheate regulat sau blocate de gărzile de coastă sau de vase ale marinei chineze.Incidentul de sâmbătă a fost primul din noiembrie 2021 cănd gărzile de coastă chineze au folosit tunuri cu apă contra unei misiuni de aprovizionare filipineze la Second Thomas. 

Mai multe diferende maritme în trecut între Manila și Beijng Manila și Beijngul au o istorie lungă de diferende maritime în Marea Chinei de Sud, dar fostul președinte filipinez Rodrigo Duterte era reticent în a-și critica puternicul vecin.

Tensiunile dintre Manila și Beijng au fost exacerbate la începutul anului dpă ce o navă a gărzilor de coastă chineze ar fi folosit un laser de calitate militară contra unei nave a gărzilor de coastă filipineze în apropierea atolului Second Thomas.

După ocuparea recifului Mischief de către China la mijlocul anilor 1990, filipinezii au făcut să eșueze o navă de război dezafectată pe bancul din apropiere pentru a-și afirma revendicările teritoriale. Membri ai marinei fiipineze au baza acolo.

Atolul Second Thomas se situează la circa 200 km de insuila filipineză Palawan și la peste 1.000 km de insuila chineză importantă cea mai apropiată, Hainan.

În aprilie, o navă a gărzilor de coastă chineze a tăiat calea navei de patrulare filipineze Malapascua, care transporta jurnaliști, în apropiere de Second Thomas.

Sursa: RADOR