Autoritățile turce reproșează grecilor că înarmează insulele din Marea Egee, încălcând, după părerea lor, două tratate.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat miercuri, 1 iunie, că nu se va mai întâlni cu liderii greci pe care îi acuză că "nu sunt cinstiți". "Nu vom mai avea întâlniri bilaterale cu ei", a declarat șeful statului turc într-un discurs în fața grupului său parlamentar la Ankara, în situația în care cele două țări înmulțesc acuzațiile reciproce, relatează Le Monde. "Știți că aveam un acord de înalt consiliu strategic cu Grecia. L-am anunțat pe ministrul nostru al afacerilor externe ieri că am rupt acest acord", a adăugat el.

Încheiat în 2010, acordul dintre Turcia și Grecia prevedea întâlniri regulate la nivel înalt pentru dezvoltarea cooperării între cele două țări. Fără să-l numească, Erdogan îl critică pe prim-ministrul grec, Kyriakos Mitsotakis: "Merge în Statele Unite, face afirmații împotriva noastră în fața Congresului. Ne-am săturat de acum. Dacă ești cinstit suntem gata să te primim, dar dacă nu ești, îmi pare rău", a subliniat șeful statului turc.

Turcia și-a intensificat criticile împotriva Greciei de la intervenția lui Mitsotakis în fața Congresului american la jumătatea lunii mai. Prim-ministrul grec criticase Turcia fără să o menționeze deschis. Presa pro-guvernamentală turcă a interpretat acest discurs ca pe un apel către Washington să nu furnizeze avioanele de luptă F-16 cerute de Turcia. 

Înarmarea insulelor din Marea Egee 

Autoritățile turce reproșează de asemenea Greciei că înarmează insulele din Marea Egee, încălcând, după părerea lor, două tratate. Ministrul turc al afacerilor externe, Mevlüt Cavusoglu, a repetat marți că Ankara pune la îndoială suveranitatea Greciei asupra acestor insule dacă se continuă trimiterea de trupe acolo. "Grecia a încălcat statutul acestor insule și trebuie să le dezarmeze. Dacă nu, dezbaterea privind suveranitatea lor va începe", a afirmat el pentru agenția oficială Anatolia.

În replică, președintele francez, Emmanuel Macron, care prezidează Uniunea Europeană până în iulie, și-a exprimat sprijinul pentru Atena, condamnând orice repunere în discuție a "suveranității" grecești.

Miercuri, cancelarul german, Olaf Scholz, a cerut și el Turciei să dea dovadă de reținere față de Grecia. "Ținând cont de situația actuală, este ncesar ca toți aliații din NATO să facă front comun și să se abțină de la orice provocare între ei: a declarat purtătorul lui de cuvânt într-o conferință de presă la Berlin."Să invadezi spațiul aerian grec și să survolezi insulele grecești nu este acceptabil, asta pare contraproductiv și contrar spiritului alianței", a adăugat el.

Sursa: RADOR