Ministrul turc de externe îl acuză pe Emmanuel Macron că este un "sponsor al terorismului", respingând criticile președintelui francez privind ofensiva Turciei în Siria. Aceasta e doar ultima dispută între Aliați.

Declarația lui Mevlut Cavusoglu vine după ce, luna trecută, Emmanuel Macron i-a supărat pe turci, întrucât a primit un oficial al Forțelor Demcratice Siriene (SDF). Ankara consideră YPG, care face parte din SDF, drept organizație teroristă. 

Disputa dintre Turcia și Franța vine chiar înainte summitului Alianței de la Londra (3-4 decembrie). 

Într-o discuție cu jurnaliștii la Parlamentul din Ankara, Cavusoglu a declarat că Macron "e deja sponsorul unei organizații teroriste și primește în mod constant (astfel de organizații) la Elysee. Dacă el spune că aliatul său e o organizație teroristă...nu prea mai sunt multe de spus", a declarat diplomatul turc, potrivit BBC Online.

"În acest moment există un vid în Europa, Macron încearcă să fie liderul ei, dar leadershipul vine în mod natural", a mai spus Cavusoglu, supărat de faptul că Macron a discutat la Paris, pe 8 octombrie, cu Jihane Ahmed, purtătoarea de cuvânt a SDF.

Palatul Elysee a explicat că Emmanuel Macron s-a întâlnit cu Jihane Ahmed pentru a-i transmite solidaritatea manifestată de Franța față de SDF în lupta sa împotriva Statului Islamic și pentru a-și exprima îngrijorarea față de o posibilă operațiune militară turcă în Siria.

O zi mai târziu, Turcia lansa ofensiva în nordul Siriei pentru a crea "o zonă sigură" fără milițiile kurde.

Legăturile dintre Turcia și NATO au devenit tensionate după ce Ankara a decis să cumpere, la începutul acestui an, sistemul rusesc de apărare antirachetă S-400.

Cu doar câte zile înainte de summitul de la Londra, unde vor fi sărbătoriți 70 de ani de la înființarea NATO, disputa dintre Paris și Ankara e ultimul lucru de care avea nevoie Alianța, arătând cum evenimentele din nord-estul Siriei duc la încordarea relațiilor între Aliați, comentează BBC Online.

Președintele Macron a criticat în repetate rânduri retragerea bruscă a sprijinului oferit Washington kurzilor, fapt ce a coincis cu ofensiva Turciei în Siria - două decizii strategice luate fără consultarea celorlalte state membre ale Alianței. 

De partea cealaltă, Turcia consideră că Franța are o atitudine mult prea prietenoasă față de kurzi și ar dori ca NATO să-i sprijine poziția în Siria. 

Înainte de summit, Macron are programate întâlniri cu omologii Donald Trump și Recep Erdogan. Șeful statului francez a anunțat această reuniune încă de la 18 octombrie, ca urmare a lansării ofensivei turce în nord-estul Siriei contra forțelor kurde.

Este important să ne putem coordona, în special pentru a vedea cum putem "aduce Turcia la poziții mai rezonabile", a declarat Macron atunci.

Pregătirea summitului a fost afectată și de un interviu acordat de Emmanuel Macron săptămânalului britanic The Economist, în care s-a referit la "moartea cerebrală" a NATO., În pofida controversei puternice suscitate, liderul francez și-a menținut declarația. Mai mult, el s-a declarat mândru de această declarație și a insistat că era nevoie de un "semnal de alarmă". 

Joi, în urma discuțiilor purtate cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg la Paris, Macron a deplâns faptul că ultimele două summituri au fost consacrate "doar modului cum am putea lucra ca să putem ușura costul financiar pentru SUA", uitând de adevăratele provocări care stau în fața Alianței.