O nouă rundă de informații de actualitate din întreaga Europă, culese de redacțiile regionale ale EURACTIV.

ATENA

Roaming gratuit între Grecia și Macedonia de Nord: Guvernele de la Atena și Skopje au semnat acord privind reducerea treptată a tarifelor de roaming, până la eliminarea lor completă în 2021. „Să facem din Acordul de la Prespa un acord al oamenilor”, a spus ministrul grec Nikos Pappas.

Agricultură digitală: Guvernul grec a lansat o licitație internațională pentru digitalizarea sectorului agricol. Strategia se bazează pe tehnologii din domeniul Internetului lucrurilor (IoT), Space Data și Big Data, dar datele vor aparține statului.(Theodore Karaoulanis, EURACTIV Greece/ Sarantis Michalopoulos, EURACTIV.com)

LONDRA

„Fanaticii” Brexit: Partidul Conservator al premierului Theresa May este „manipulat de fanaticii Brexit”, susține fostul premier (conservator) John Major. Într-un discurs pe care îl va susține astăzi la Universitatea din Glasgow, Major - un susținător al ideii de rămânere în UE - va evidenția consecințele financiare ale unui Brexit fără acord, dar și posibila spargere a Marii Britanii din această cauză. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

MADRID

Un pact cu sepratiștii catalani?: Premierul socialist Pedro Sánchez a spus că nu exclude un viitor pact cu separatiștii catalani după alegerile anticipate din 28 aprilie, cu condiția ca aceștia să respecte cadrul constituțional. (EuroEFE.EA.es)

PARIS

Librărie în război cu Amazon: Le Quai de Mots, o mică librărie independentă din Épinal (Franța), dă în judecată Amazon pentru competiție neloială. Proprietarii librăriei speră ca prin această acțiune împotriva gigantului american să apere afacerile independente cu cărți.

Steaguri UE în clase: Parlamentul francez a decis că steagul european va fi prezent, alături de steagul Franței, în fiecare clasă. (Cécile Barbière, EURACTIV France)

BERLIN

Ce facem cu luptătorii ISIS?: Autoritățile germane se străduiesc să găsească răspunsul la întrebarea: ce e de făcut cu 1.050 de luptători ai Statului Islamic capturați în Siria și Irak, care sunt cetățeni germani.

Favoritism: În ultimii zece ani, conservatorii din Bavaria (CSU, parte a grupului PPE) au deținut portofoliul transporturilor și, din această poziție, au favorizat sistematic regiunea lor în distribuția fondurilor guvernamentale, susțin Verzii, citați de Der Tagesspiegel. (EURACTIV.de)

VIENNA

Kurz își încearcă șansele cu Trump: Cancelarul Sebastian Kurz se întâlnește astăzi cu președintele american Donald Trump, la Washington, pentru a discuta retragerea din Siria a circa 100 de luptători ISIS austrieci. Kurz va reitera că un război comercial între SUA și UE trebuie evitat, dar va susține și poziția UE în privința tratatului nuclear cu Iranul, din care SUA s-a retras. (Herbert Vytiska, EURACTIV.de)

VARȘOVIA

Diferend cu Suedia: Polonia l-a convocat pe ambasadorul suedez la Varșovia după ce autoritățile de la Stockholm au refuzat extrădarea lui Stefan Michnik, acuzat de o agenție guvernamentală de multiple crime comise în anii ‘50, în numele regimului stalinist. Dar Suedia consideră acest caz perimat și motivat politic, deoarece Stefan este fratele vitreg al lui Adam Michnik, redactor-șef al Gazeta Wyborcza, principalul ziar de opoziție din Polonia. (EURACTIV.pl)

ROMA

O perioadă dificilă: Norii se adună asupra economiei italiene, după cum o arată ultimele date statistice. Sectorul industrial s-a contractat în Decembrie, confirmând intrarea în recesiune, în ultimul trimestru al anului trecut.

Necazuri pentru Renzi: Părinții fostului premier Matteo Renzi au fost plasați în arest la domiciliu pentru suspiciuni de fraudă și bancrută frauduloasă. Liderul socialist își pregătea revenirea în centrul atenției politice, dar acuzațiile procurorilor i-ar putea devia planurile.

BRATISLAVA

Fraude cu banii pentru fermieri: Deputații din Comisia de Control Bugetar a Parlamentului European au furnizat Comisiei Europene și OLAF dovezi substanțiale privind utilizarea incorectă a fondurilor pentru agricultori în Slovacia. O caravană a fermierilor, care protestează împotriva corupției, fraudelor cu subvenții și slăbiciunii autorităților de control, a ajuns marți la Bratislava. Fermierii se vor întâlni azi cu Manfred Weber, candidatul cap de listă al PPE, care este într-un tur electoral prin Slovacia. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

PRAGA

Nord Stream 2: Gazoductul Nord Stream 2 va echilibra prețurile din Cehia, potrivit ministrului adjunct al comerțului. Acesta a spus că prețul energiei va fi mult mai ridicat dacă conducta nu va fi construită, iar construcția acesteia nu va avea niciun impact negativ asupra relațiilor cu Ucraina. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

BUCUREȘTI

Nou act normativ privind justiția: Guvernul adoptat o nouă ordonanță de urgență care schimbă legile din domeniul justiției, după modificările controversate de anul trecut care au fost criticate de Comisia de la Veneția și Comisia Europeană. De altfel, guvernul nu a informat executivul UE de intenția de a adopta acest act. „Nu știu nimic despre acesta”, a declarat prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, într-o conferință de presă, la Bruxelles. (Bogdan Neagu, EURACTIV.ro)

SOFIA

Susținere pentru Macedonia: Parlamentul bulgar va ratifica astăzi un protocol privind aderarea Macedoniei de Nord la NATO. După semnarea unui acord bilateral între cele două state, în august 2017, Bulgaria a devenit un important suporter al intrării Macedoniei de Nord în NATO, dar și al începerii negocierilor de aderare la UE. 

LJUBLJANA

Salarii limitate pentru managerii firmelor de stat: Luka Mesec, liderul partidului de stânga, care susține coaliția guvernamentală, a spus că salariile directorilor din companiile în care statu deține acțiuni ar trebui limitate. reacția sa vine după ce directorul executiv al celei mai mari bănci din Slovenia, NLB, a cerut o creștere de salariu. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

ZAGREB

Scuze liberale: Anka Mrak-Taritaš, lider al formațiunii GLAS (ALDE), și-a cerut scuze pentru că nu a declarat o remunerație de 5.200 de euro primită pentru poziția sa într-o comisie de examinare în care s-a autonumit pe vremea când era ministru al construcțiilor. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BELGRAD

Serbia propune demarcarea graniței cu Kosovo: Ministrul sârb de externe Ivica Dačić susține că marcarea frontierei cu Kosovo este poziția oficială a Serbiei în chestiunea provinciei separatiste, dar a adăugat că această variantă nu a fost discutată. Dačić a spus că o frontieră clar marcată ar fi soluția acceptabilă pentru ambele părți, dar nu a clarificat dacă demarcarea ar însemna și recunoașterea Kosovo. (Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)

SARAJEVO

Probleme din cauza cărbunelui: În 2016, cantitatea de dioxid de sulf emisă de cele 16 termocentrale pe bază de cărbune din Balcaii de Vest a fost echivalentă cu cea emisă de 250 termocentrale din UE, potrivit unei cercetări. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)