Președintele rus Vladimir Putin a autorizat, la o reuniune desfășurată în ianuarie 2016 cu șefii serviciilor secrete și principalii membri ai guvernului, o operațiune secretă de susținere a candidatului republican la președinția SUA, Donald Trump.

Vladimir Putin considera că o victorie a acestuia ar avantaja Rusia, potrivit unor documente publicate joi de The Guardian și despre care această publicație britanică susține că sunt scurse din interiorul Kremlinului, relatează Agerpres.

Cele trei servicii secrete rusești au primit sarcina să identifice modalități practice de a-l susține pe Trump, conform unui ordin ce pare a fi semnat de Putin.

La momentul desfășurării reuniunii de la Kremlin a Consiliului de securitate națională, pe 22 ianuarie 2016, Trump era favoritul alegerilor primare din Partidul Republican.

Un raport pregătit de către departamentul de analiză al președinției ruse recomanda folosirea ''întregii forțe posibile'' pentru o victorie a lui Trump.

Acestuia din urmă i se face în raportul redactat de analiștii ruși o scurtă descriere a profilului psihologic, fiind caracterizat drept ''un individ impulsiv, instabil mintal și dezechilibrat, care suferă de un complex de inferioritate''. Cu toate acestea, din perspectiva Rusiei evocată în raport, el era văzut drept ''candidatul cel mai promițător'', iar o victorie a sa ''va conduce la o destabilizare a sistemului sociopolitic al SUA''.

The Guardian nu spune cum a avut acces la aceste documente, care par să reprezinte o scurgere serioasă și foarte neobișnuită de informații din interiorul Kremlinului, dar susține că servicii secrete occidentale ar avea cunoștință de ele de mai multe luni și le-au examinat cu atenție.

Publicația britanică mai scrie că le-a arătat unor ''experți independenți'' aceste documente și aceștia cred că sunt autentice.

Contactat de The Guardian, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris informația drept o ''mare ficțiune''.