Misteriosul "sindrom Havana" care a afectat numeroși diplomați și spioni americani în multe țări din lume ar putea avea legătură cu arme energetice utilizate de către membri ai GRU.

E vorba de membri ai unei unități de sabotaj din cadrul Serviciului de informații militare de pe lângă Statul Major al armatei ruse (GRU), a dezvăluit grupul media de investigații The Insider, citat luni de Reuters.

O anchetă a serviciilor de informații americane, ale cărei concluzii au fost făcute publice anul trecut, constata că este "foarte puțin probabil" ca un adversar străin să fie responsabil pentru această afecțiune, raportată pentru prima dată de oficiali ai ambasadei SUA în capitala cubaneză Havana în 2016.

Dar The Insider, un grup media de investigații axat pe Rusia, cu sediul la Riga (în Letonia), a descoperit că membri ai unei structuri GRU, cunoscută ca Unitatea nr. 29155, s-au aflat la locul incidentelor de sănătate atunci când au fost raportate de personalul american.

Investigația The Insider, care a durat un an, în colaborare cu "60 Minutes" (de la CBS News, din SUA) și Der Spiegel (Germania) dezvăluie, de asemenea, că membri de rang înalt ai Unității nr. 29155 au primit premii și promovări pentru activitatea legată de dezvoltarea de "arme acustice non-letale".

Rusia a negat anterior orice implicare în acest caz.

Printre simptomele raportate de către persoanele afectate au fost menționate migrene, greață, pierderi de memorie și stări de amețeală.

După cum relatează The Insider, este posibil ca primul incident cu simptome caracteristice "sindromului Havana" să se fi produs înainte de 2016, notează Agerpres.