Nu putem avea o societate în care parlamentarii demisionează de teamă să nu fie asasinați, intimidați de o minoritate de extremiști.

Decizia lui Mike Freer de a demisiona din funcția de deputat al circumscripției Finchley & Golders Green - situată în nordul Londrei și având o populație evreiască apreciabilă - constituie o nouă victorie obținută de agresorii islamiști asupra democrației liberale britanice, comentează Rakib Ehsan, doctor în științe politice, în publicația The Telegraph.

În scrisoarea lui către președintele filialei locale a partidului, Freer a subliniat că a fost supus la amenințări grave privind siguranța sa fizică în timp ce servea drept parlamentar. În 2011, la o întâlnire cu alegătorii din circumscripția sa, într-o moschee, a fost acostat de un grup de bărbați din asociația ”Musulmani Împotriva Cruciadelor”. Freer, care e homosexual declarat și susține fără rezerve Israelul, a trebuit să fie încuiat într-o cameră a clădirii pentru a scăpa nevătămat.

S-a mai aflat totodată că Ali Harbi Ali - teroristul islamist care l-a înjunghiat letal în octombrie 2021 pe parlamentarul conservator veteran Sir David Amess la o întâlnire cu alegătorii - s-a dus și în circumscripția lui Freer, intenționând să-l atace.

Pe lângă aceste evenimente, Freer a mai menționat numeroase ”incidente mărunte” care, acumulate în timp, e clar că i-au afectat pe el și pe soțul lui.

Oribilul asasinat islamist căruia i-a căzut victimă Sir David Amess - membru și el, ca Freer, în grupul Prieteni Conservatori ai Israelului - ar fi trebuit să servească drept un apel răsunător de trezire la realitate pentru Regat.

Dar, în loc să admită motivul ideologic aflat la originea atacului în care un foarte respectat parlamentar a fost omorât într-o biserică, unii au încercat să-i găsească scuze, cum ar fi ”nocivitatea” rețelelor sociale. Ar fi fost de râs de n-ar fi atât de tragic.

Terorismul islamist nu e singura amenințare la adresa parlamentarilor. Jo Cox a fost asasinată de un rasist de dreapta; alții au fost atacați de bolnavi mintal. Însă atacurile islamiste reprezintă cea mai gravă dintre amenințări.

Eu unul nu împărtășesc susținerea fără rezerve pentru Israel a lui Freer. Nu-i susțin pe Benjamin Netanyahu, Itamar Ben-Gvir și Bezalel Smotrich. Salut declarațiile recente făcute de secretarul de externe David Cameron la asociația Conservative Middle East Council, care lasă de înțeles că Regatul e pregătit să recunoască formal un stat palestinian.

Dar, faptul că nu sunt de acord cu Freer nu schimbă o realitate simplă: el este un reprezentat ales pe care alegătorii din circumscripția lui au optat să-l trimită în patru rânduri consecutive în Camera Comunelor.

A fi un cetățean britanic matur implică și acceptarea unui pluralism de opinii cu privire la chestiuni interne și geopolitice care, da, pot fi extrem de delicate. Aceasta e esența contractului social care vine la pachet cu traiul într-o democrație liberală avansată, una în care eu însumi - ca membru al unor minorități rasială, etnică și religioasă - mă bucur de drepturi, libertăți și protecții considerabile. Însă ele trebuie să fie prețuite și apreciate - iar nu exploatate spre intimidare în numele unui tribalism politico-religios.

Decizia lui Freer de a abandona viața politică din teamă pentru siguranța sa fizică este încă un exemplu adăugat multor altora cu privire la cum erodează islamismul democrația parlamentară britanică.

Indiferent de afilierea politică și de preferințele în materie de politici publice, aceia care prețuiesc statul de drept în calitate de cheie de boltă a democrației noastre liberale ar trebui să fie grav îngrijorați.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA