Premierul There May le va spune luni parlamentarilor britanici că există "un nou sentiment de optimism" în negocierile privind Brexit după acordul de ultim moment la care s-a ajuns vineri, relatează BBC Online.

Theresa May le va mai spune că se aşteaptă ca liderii europeni să fie de acord la reuniunea Consiliului European de joi să demareze discuţiile despre viitorul acordului comercial şi despre securitate

Premierul va insista asupra faptului că nu s-a dezis de principiile sale în legătură cu factura de divorţ şi "alinierea" la legislaţia europeană. Totodată, May îi va asigura pe parlamentari că nu s-a abătut de la direcţiile enunţate în discursul privind Brexit din ianuarie.

"Ştiu că există încă îndoieli asupra faptului că vom ajunge în această etapă. Am spus întotdeauna în mod clar că nu va fi un proces uşor", potrivit unui fragment din discursul pe care Theresa May urmează să îl țină luni în fața Camerei Comunelor.

Londra nu își va plăti factura în absența unui acord comercial

Marea Britanie nu va plăti Uniunii Europene factura sa de divorț estimată la 40-45 miliarde de euro dacă nu va reuși să încheie un acord comercial cu Bruxellesul, a afirmat duminică ministrul pentru Brexit, David Davis, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Întrebat dacă Londra își va achita factura în absența unui acord comercial, David Davis a răspuns la BBC că aceasta va fi "condiționată de obținerea unei perioade de tranziție" și "condiționată de un acord comercial".

"Fără acord înseamnă că nu vom plăti", a insistat el, apreciind, totuși, că posibilitatea ca Londra să părăsească UE fără vreun acord comercial s-a "diminuat radical".

El s-a arătat favorabil unui acord de liber-schimb asemănător celui încheiat între UE și Canada, CETA, incluzând domenii suplimentare cum ar fi serviciile financiare. În absența unui acord comercial, Marea Britanie s-ar confrunta cu regulile Organizației Mondiale a Comerțului (PMC), sinonime cu bariere vamale și tarifare.

Declaraţiile sale contrazic însă poziţia ministrului britanic al finanțelor, Philip Hammond, care a dat asigurări că Londra își va onora angajamentele financiare față de UE chiar și în absența unui acord comercial.