Premierul britanic Theresa May a declarat luni, în Parlamentul de la Londra, că este „foarte probabil ca Rusia să fie responsabilă” pentru otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal.

Agentul neurotoxic folosit împotriva lui Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia a fost o substanță „de uz militar” dezvoltată de Rusia, a spus Theresa May, care a dat Moscovei termen până marți seara pentru a oferi explicații Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

May a anunțat, de asemenea, că ambasadorul rus la Londra a fost convocat pentru a i se cere explicații dacă otrăvirea fostului spion și a fiicei acestuia a fost „o acțiune directă a statului rus”, transmite Agerpres.

Serghei Skripal (66 de ani) - fost colonel din serviciile secrete ruse care a fost întemnițat în 2006, în Rusia, pentru acuzații de spionaj în favoarea Marii Britanii - și fiica sa Iulia (33 de ani) au fost găsiți, la 4 martie, în stare de inconștiență pe o bancă din apropierea unui centru comercial din orașul Salisbury, în sudul Angliei. De atunci, ei se află spitalizați în stare foarte gravă.

Otrăvirea fostului spion și a fiicei acestuia „nu este problema” Rusiei, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„În orice caz, asta nu e problema noastră. Cetățeanul rus menționat a lucrat pentru unul dintre serviciile speciale britanice, incidentul a avut loc pe teritoriul britanic și nu este în niciun fel problema Rusiei, cu atât mai puțin a liderilor săi”, le-a spus Peskov jurnaliștilor.

Moscova a calificat drept „propagandă” acuzațiile privind implicarea Moscovei în otrăvirea lui Skripal, incident care amintește de moartea lui Aleksandr Litvinenko, fost agent al FSB (serviciul de spionaj rus) și opozant față de Vladimir Putin, otrăvit în 2006 la Londra cu poloniu-210, o substanță radioactivă.