Ministrul de interne britanic Theresa May a câștigat marți detașat prima rundă a votului deputaților conservatori menit să-l desemneze pe noul lor lider, care va fi și prim-ministrul care va negocia divorțul de Uniunea Europeană.

Theresa May, o eurosceptică care s-a alăturat în cele din urmă campaniei pentru rămânerea țării în UE, a primit susținerea a jumătate dintre cei 330 de deputați conservatori din Camera Comunelor, respectiv 165 de voturi, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Ea a fost urmată de ministrul Energiei, Andrea Leadsom, 66 de voturi, ministrul Justiției, Michael Gove (48) și secretarul de stat pentru pensii, Stephen Crabb (34).

Situat pe a cincea poziție cu 16 voturi, fostul ministru al apărării Liam Fox a fost eliminat din cursă.

Alte două voturi sunt prevăzute joi și marțea viitoare pentru a ajunge la doi finaliști care vor fi apoi departajați printr-un vot prin corespondență al celor 150.000 militanți ai partidului în timpul verii.

Noul lider al Partidului Conservator va fi desemnat oficial la 9 septembrie.

La o zi după votul pentru Brexit, premierul conservator David Cameron și-a anunțat demisia, precizând că-i revine succesorului său sarcina de a lansa negocierile de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.