Ministrul britanic pentru relația cu parlamentul Andrea Leadsom și-a anunțat miercuri demisia, deoarece nu mai crede că Guvernul poate pune în practică rezultatul referendumului din iunie 2016 în favoarea Brexitului.

Andrea Leadsom ar fi trebuit să anunțe joi în Parlament noul proiect de lege privind retragerea Marii Britanii din UE. Ministrul a precizat, într-o scrisoare adresată premierului, că nu crede în noul plan al Theresei May, care prevede un vot în privința organizării unui al doilea referendum privind Brexit și relații comerciale mai strânse cu UE în viitor.

Un purtător de cuvânt al Guvernului și-a exprimat dezamăgirea în legătură cu decizia lui Leadsom de a demisiona, dar a precizat May rămâne ”concentrată” pe punerea în practică  a ieșirii din Uniunea Europeană.

Demisia a venit cu o zi înainte de scrutinul european organizat de Marea Britanie, încă membră a UE, după ce nu a reușit să părăsească spațiul comunitar la termenul stabilit inițial - 29 martie. Sondajele prevăd un rezultat dezastruos pentru conservatorii aflați la putere.  

Presiunile asupra Theresei May sunt tot mai mari, inclusiv voci din propriul partid apreciind că documentul pe care îl va prezenta în Camera Comunelor la începutul lunii iunie referitor la Brexit nu are șanse să fie aprobat în Parlament.