Premierul britanic a anunțat marți că va mai cere o scurtă amânare a Brexit pentru a ajunge la un compromis cu opoziția laburistă, pentru a garanta o ieșire ordonată a Regatului Unit din UE.

După o ședință maraton de guvern, Theresa May a spus, într-o scurtă declarație televizată, că intenționează să se întâlnească cu liderul opoziției pentru a depăși impasul din Parlament.

„Propun să discut cu liderul opoziției cu scopul de a încerca să ne înțelegem asupra unui plan de care ne vom ține și unul și altul pentru a face astfel încât să părăsim Uniunea Europeană cu un acord”, a spus ea.

Parlamentul britanic a respins de trei ori acordul negociat de guvernul conservator al lui May cu Uniunea Europeană și nici nu a putut agrea un plan alternativ pentru Brexit.

May îi întinde astfel mîna lui Jeremy Corbyn, șeful laburiștilor, în încercarea de a găsi o soluție pe care să o propună săptămâna viitoare liderilor europeni, ce se vor reuni într-un summit extraordinar pe 10 aprilie pentru a discuta despre Brexit.

Corbyn a spus că este „foarte fericit” să ia parte la negocieri și că a acceptat propunerea lui May de a discuta, în sporotul unei cooperări trans-partinice. În schimb, unii conservatori favorabili unui Brexit mai dur s-au declarat revoltați de plan.

May a afirmat că Marea Britanie va avea nevoie de o nouă extindere a Articolului 50 (a Tratatului de la Lisabona, a cărui activare a declanșat procedura de ieșire din UE în 29 martie 2017), dar că aceasta va fi cât mai scurtă posibil, pentru a evita o ieșire fără acord. Guvernul încearcă să încheie toate pregătirile pentru Brexit până pe 22 mai pentru a nu participa la alegerile pentru Parlamentul European.

„Am spus întotdeauna că vom putea transforma în succes o ieșire fără acord pe termen lung, dar cea mai bună soluție este să plecăm cu un acord” din Uniunea Europeană, a mai spus May.