Theresa May a vorbit luni, în Parlament, despre „lecțiile” învățate din discuțiile cu deputații britanici, dar nu a oferit nicio schimbare majoră față de planurile respinse săptămâna trecută de Camera Comunelor.

Guvernul britanic va elimina taxa de 65 de lire sterline percepută cetăţenilor comunitari care solicită statutul de rezident permanent („settled status”), a anunţat Theresa May.

Dar, în afară de eliminarea acestei taxe, May a oferit prea puține detalii despre ce intenționează să facă mai departe în privința Brexit.

Premierul britanic a vorbit despre lecțiile învățate din discuțiile cu partidele de opoziție, după înfrângere istorică pe care a suferit-o săptămâna trecută în Camera Comunelor. Deputații britanici au respins, cu o diferență de 230 de voturi, acordul de retragere din Uniunea Europeană negociat de guvernul de la Londra cu restul UE.

Dar, cu excepția eliminării taxei, May nu a dat semne că și-ar schimba poziția din ultimii doi ani, ceea ce l-a făcut pe liderul laburist Jeremy Corbyn să asemuiască procesul privind Brexit cu „Ziua Cârtiței”, scrie The Guardian.

May și-a reiterat poziția împotriva unui al doilea referendum pe tema Brexit și a spus că nu poate exclude eventualitatea părăsirii UE fără un acord - o condiție cerută de Corbyn pentru a participa la discuțiile cu premierul britanic.

Nici în privința soluției de avarie în privința frontierei irlandeze, așa-numitul „backstop”, care s-a lovit de o opoziție puternică în Parlamentul britanic, May nu a venit cu o altă soluție. Ea a spus că încă nu are o concluzie privind opinia Parlamentului privind backstopul, dar că, de îndată ce va afla care este soluția ce va atrage majoritateava merge să o negocieze cu UE.

Eliminarea taxei de 65 de lire

May a precizat că această taxă va fi eliminată începând din data de 30 martie, când va demara efectiv procesul de legalizare a statutului cetăţenilor comunitari care doresc să rămână în Regatul Unit după Brexit. Cei care până atunci vor fi plătit deja această taxă în faza preliminară a acestui proces, lansată luni, urmează să primească banii înapoi.

În Regatul Unit trăiesc în prezent aproape 3,5 milioane de cetăţeni ai altor state din Uniunea Europeană. Aceştia trebuie să solicite statutul de rezident permanent (aşa-numitul "settled status") pentru a putea munci în continuare în ţară şi pentru a beneficia de asistenţa socială, după ce Marea Britanie nu va mai fi membră a UE.

Guvernul britanic a lansat luni aplicaţia mobilă cu ajutorul căreia cetăţenii europeni stabiliţi în Regatul Unit pot solicita reşedinţa permanentă după Brexit.Utilizatorii trebuie să îşi fotografieze paşapoartele biometrice şi faţa pentru a-şi confirma identitatea. Apoi sunt direcţionaţi spre un site de Internet unde îşi înregistrează adresa şi îşi pot da acordul pentru verificarea situaţiei fiscale, pentru confirmarea adresei. Ei trebuie să îşi declare cazierul judiciar, iar condamnările pentru infracţiuni grave pot duce la respingerea cererilor de reşedinţă.