Guvernul britanic a supraviețuit miercuri unui vot de neîncredere în Camera Comunelor după usturătoarea înfrângere din ziua precedentă la votul privind acordul pentru Brexit.

Camera inferioară a Parlamentului britanic a respins marți, cu 432 de voturi împotrivă și doar 202 pentru, acordul de retragere negociat de guvernul condus de Theresa May cu Uniunea Europeană.

Însă în votul de miercuri, o majoritate strân

să a votat împotriva moțiunii de cenzură inițiată de liderul opoziției laburiste Jeremy Corbyn.

În favoarea moțiunii au votat 306 de deputați, dar 325 au votat împotrivă. Pentru a trece moțiunea, era nevoie de 318 voturi favorabile.

După votul de încredere primit, Theresa May a zis că va începe chiar din această seară discuțiile cu liderii partidelor de opoziție pe tema ieșirii marii Britanii din UE. În replică, Jeremy Corbyn a spus că nu vrea să negocieze cu May decât dacă aceasta va exclude total opțiunea unui Brexit fără acord.

Și alte partide de opoziție au sugerat premierului că ar trebui să renunțe la unele dintre liniile roșii trasate anterior pentru a putea avea discuții constructive privind un alt acord cu UE. De altfel, chiar și negociatorul șef al UE, Michel Barnier, a spus că se va întoarce la masa negocierilor, dacă acele linii roșii se vor schimba în urma respingerii de către Parlamentul de la Londra a acordului de retragere.

De asemenea, se vorbește tot mai intens și despre amânarea termenului la care Marea Britanie ar urma să părăsească UE, respectiv 29 martie, dat fiind că nu mai sunt decât circa zece săptămâni în care un nou acord ar trebui agreat.