Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a anunțat luni începerea unor greve pentru răsturnarea de la putere a președintelui Aleksandr Lukașenko.

”Din această dimineață, angajați ai întreprinderilor și uzinelor de stat, din sectorul transporturilor, mineri, profesori și studenți au intrat în grevă”, a scris ea într-un mesaj online prin Telegram, cerându-le totodată compatrioților săi să arate că ”nimeni nu va lucra pentru regimul” de la Minsk, relatează AFP, preluată de Agerpres.

”Greva în întreprinderile de stat este o pârghie de presiune economică. Iar cea din sectorul privat este un semn de solidaritate din partea fiecăruia, este la fel de importantă”, a precizat opozanta aflată în exil în Lituania.

Anterior, Tihanovskaia îi adresase un ultimatum lui Lukașenko: să demisioneze până duminică sau se va confrunta cu o grevă generală.

Presa de opoziție a distribuit luni în rețelele sociale materiale video în care pot fi văzuți zeci de tineri adunați în fața universităților sau ocupându-le în cadrul unor proteste ”sit-in”.