Vizita în România a prim-vicepreședintelui Comisiei Europene Frans Timmermans s-a încheiat, joi seara, cu un dialog pe care acesta l-a avut cu cetățenii români despre problemele cu care se confruntă atât Uniunea Europeană, cât și România.

La finalul vizitei de joi, după ce a discutat cu președintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu, cu președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea, cu premierul Sorin Grindeanu și ministrul Justiției Tudorel Toader, prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans a avut o întâlnire și cu cetățenii României.

Vicepreședintele CE le-a răspuns românilor la întrebări legate de condamnarea lui Liviu Dragnea, le-a spus cum se văd de la Bruxelles cei 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, mai ales după perioada comunistă, a vorbit despre faptul că nu ar trebui să fim naivi în privința scopurilor președintelui rus Vladimir Putin care vrea destrămarea UE, dar și despre ce vor tinerii europeni.

(video: privesc.eu)

Principalele declarații ale vicepreședintelui CE Frans Timmermans din cadrul dialogului cu cetățenii români

  • Felul în care facem politică se schimbă fundamental. Societatea noastră este cea în care cetățenii spun ”arată-mi că meriți încrederea mea”. În acest context, este important să avem dialog cu cetățenii.
  • Prima cerință este să fim uniți. Este vremea ca statele membre să înceapă această dezbatere publică și să se întrebe ce ne dorim de la Uniune.
  • Suntem cea mai puternică piața din lume. Ce ne poate face slabi este diviziunea. Trebuie să fim uniți în fața provocărilor Rusiei, migrației, terorismului.

Eu cred că pentru a fi responsabil ca politicieni și ca angajai publici, lupta împotriva corupției ar fi condiția de bază. Sistemul judiciar din România este un exemplu pentru alte state membre. Gândiți-vă ce parcurs a avut această țară. Românii sunt atât de devotați acestui scop, își doresc o țară liberă de corupție. Dacă putem să îndeplinim recomadările pe care le-am făcut Guvernului României, atunci lupta împotriva corupției este în mâninile poporului român.

Timmermans a arătat și care este poziția sa față posibilitatea ca o persoană condamnată penal să mai poată ocupa o funcție publică, întrebarea primită făcând aluzie la liderul PSD Liviu Dragnea.

Nu este o problemă de principiu, este o problemă de legislație. Dacă ai condamnare și ți-ai efectuat condamnarea, depinde de sistemul legal din statul-membru dacă ți se permite să ocupi o funcție publică. Nu există o regulă internațională fixă, depinde cum vrei să interpretezi acest principiu. Diferă în funcție de stat. Justiția și-a urmat cursul, o condamnare a fost pronunțată. Ceea ce s-a întâmplat de atunci este în linia statului de drept în România. Punct., a răspuns vicepreședintele CE.

Timmermans consideră că acum principala obligație pe care o are partidul condus de Liviu Dragnea este să îndeplinească ce a promis în campania electorală, iar voturile obținute în alegeri nu trebuie folosite ca scuză pentru ca unii politicieni să se ferească de justiție.
  • La ultimele alegeri, partidul care a câștigat a obținut victoria pe o platformă socială, pentru mai multă justiție socială. Oamenii, nu numai cei din România, văd că creșterea economică nu este egal distribuită. Unii profită, alții sunt lăsați în urmă și domnul Dragnea a obținut o majoritate pe promisiunea că va aduce mai multă dreptate socială.
  • Apelul meu către Guvern este să aducă ce au promis pentru că asta este singura justificare pentru ce ați obținut. Dacă faceți asta, rămâneți atașați domniei legii și aveți grijă ca justiția să-și urmeze cursul indiferent cine este obiectul unei investigații, atunci veți obține încrederea populației.
  • Dacă vă veți folosi de puterea politică pentru a vă feri de justiție, veți crea o problemă uriașă în societate. Deci trebuie să evitați impresia că ați obținut un mandat din partea populației să faceți ceva și să faceți altceva și cred că asta a mers îngrozitor de prost în ianuarie, iar acum Guvernul încearcă să corecteze asta.
  • În această țară am văzut că sistemul judiciar nu este intimidat pentru că oamenii politici au primit un mandat.

UE îi dă posibilitatea României de a avea destinul pe care și-l dorește pentru că românii sunt un popor european până în măduva oaselor. România trebuie să fie un membru deplin al unei comunități de valori.

  • Sistemul judiciar românesc a ajuns un exemplu. Atunci când mă angajez să discut această chestiune, simt un sprijin puternic din partea societății românești. Este ceea ce poporul român dorește ceva ce poate fi acordat, pentru că deja am realizat multe lucruri și am ajuns pe ultima sută de metri a acestui maraton.

  • Europa nu este indestribilă pentru că este făcută de om. Dacă voi, tinerii, credeți în viitorul Europei, atunci trebuie să fiți mai activi. Dacă vreți să apărați Europa, trebuie să dovediți acelați nivel de determinare ca cei care vor să distrugă.
  • Noi ne-am bucurat de pace timp de 70 de ani. Această libertate are nevoie de întreținere, de angajament politic, altminteri UE se va dizolva. Acesta este mesajul pentru tinerii din România și din Europa.
  • Dorim să creăm o unitate de destine comune. Am pierdut din vedere scopul comun, acela de a crea o comunitate. Ce au naționaliștii în comun? Urăsc UE. De ce? Pentru că îi forțează să coopereze. UE înlătură imaginea celuilalt ca dușman iar această valoare trebuie apărată.


OUG 13, singurul lucru care i-a făcut pe liderii de la Bruxelles să se îngrijoreze în legătură cu România în 10 ani

Corupția este un element care nu este doar într-un singur stat membru. Aceasta face parte din orice sistem politic. Singurul lucru care ne-a făcut să ne îngrijorăm în legătură cu România, în ciuda parcursului remarcabil pe care l-a avut în ultimii 10 ani, a fost acea Ordonanță 13. Evenimentele de la începutul anului au dat impresia că Guvernul va schimba cursul împotriva corupției, a afirmat Timmermans.

De altfel, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, s-a arătat de acord cu președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, amândoi spunând că regimul comunist a tras foarte mult în jos România, iar dacă țara nu ar fi trecut prin acea perioadă, ar fi fost mult mai departe acum.

În urmă cu 20 de ani, când vicepreședintele CE a lucrat în România, nu ar fi crezut că românii sunt capabil să realizeze ce au reușit să facă în ultimele decenii, și este de părere că românii au o ambiție în a fi parte a comunității de valori a popoarelor europene.

  • Lupta împotriva corupției va fi eternă. Oamenii vor păcătui, dacă vor avea ocazia să o facă, deci lupta împotriva corupției și a abuzului de putere este una eternă.
  • Am lucrat în această țară acum 20 de ani. Dacă aș călători înapoi în timp, în 1995-1996, când am fost foarte activ în această țară, nu aș fi crezut că veți realiza atât de multe, dat fiind faptul că această țară a fost maltratată atât de mult în timpul regimului comunist.
  • Dacă astăzi sistemul judiciar român este un exemplu pentru un număr destul de mare de alte state este o realizare uimitoare, dacă ținem cont de unde a pornit această țară.
  • Aveți nevoie ca Parlamentul să adopte acte legale pentru acest lucru și vreau să fiu clar foarte clar că acțiunile Guvernului, planurile pe care le au ne vor permite să îndeplinim cele 12 recomandări care au mai rămas, dar dacă se deraiază de la proces, voi fi brutal și voi arăta asta.
  • Am un angajament puternic și mă simt sprijinit de către populația României că vom termina acest maraton într-un timp record și, în același timp, vom duce la îndeplinire toate recomandările.
  • Există o ambiție în vasta majoritate a populației României să fie parte a unei comunități de valori. Istoric, România este o țară europeană. Din cauza situației nefericite că a fost de partea greșită a Cortinei de Fier, România a fost ținută pe loc decenii, să-și împlinească destinul european.

  • Uniunea Europeană îi dă ocazia României să-și îndeplinească destinul. Nu pentru că o vor politicienii, ci pentru că poporul român este un popor european. Acesta este marele beneficiu, nu fondurile structurale sau politica agricolă comună, marele beneficiu este calitatea de membru a unei comunități de valori.

  • Cred că provocările actuale nu se referă la forma cooperării în viitor, ci reconectarea. Redistribuirea oportunităților redevine un factor esențial. Iar acest lucru se leagă foarte mult de educație.
  • Trebuie să-i pregătim pe tineri pentru o viață în care să se adapteze.
  • Trecem printr-o perioadă dificilă. Dacă te uiți însă la tânăra generație, este mai bine educată, mai idealistă, fără să fie ideologică. Dacă poți mobiliza această forță, vei sta foarte bine.
  • Dacă tânăra generație poate crea rețele de solidaritate peste granițe, ne vom simți minunat în Europa.

"Hai să nu mai fim naivi în privința intențiilor președintelui Putin"

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, care a luptat în Olanda, în timpul Războiului Rece, a atins și problema Rusiei și l-a acuzat, direct, pe președintele Vladimir Putin ca susține mișcările extremiste și naționaliste din Europa pentru a dezbina națiunile Uniunii Europene.

  • Am fost în URSS și apoi în Rusia. Am fost antrenat ca soldat să lupt cu Blocul Estic. Am învățat rusa pentru că credeam că odată vom fi în război cu rușii. Asta era în anii '80.
  • Uneori uităm cat de fundamentale sunt schimbările care apar. Am trait la Moscova pe timpuri de mari sperante, dar și de mare haos, din cauza hiperinflației, a jafului economic.
    Imaginați-vă o secundă că ceea ce se întâmplă acum în Ucraina s-ar întâmpla în Țările Baltice, în Polonia, în România.
  • Pentru că, hai să nu mai fim naivi în privința intențiilor președintelui Putin, intențiile sale sunt foarte clare. El crede că stabilitatea Rusiei este servită de slăbiciunea țărilor de la granițele sale.

  • Nu este întamplător că Putin susține toate aceste mișcari naționaliste și de extremă dreapta în toată Europa, pentru ca el știe că aceste mișcări creează dezbinare în Europa, îi întărâtă pe europeni unul împotriva celuilalt, ceea ce ne face slabi și îl face pe el puternic.