”Conflict pentru insulele din Marea Egee: Erdoğan amenință Europa cu următorul război”, acesta este titlul comentariului publicat de redactorul șef al ziarului Münchner Merkur, Giorgos Anastasiadis, de origine greacă, în legătură cu noile amenințări lansate de Turcia împotriva Greciei cu privire la drepturile suverane ale acesteia din urmă asupra insulelor din estul Mării Egee.

Printre altele, editorialistul observă: „Erdoğan, care este sub presiune din cauza crizei economice severe și a viitoarelor alegeri prezidențiale, ar putea face orice pentru a distrage atenția de la problemele politice de acasă – chiar și printr-un război împotriva Greciei, un aliat în cadrul NATO. În fiecare zi avioanele de luptă turcești intră în spațiul aerian grecesc. Este, prin urmare, un fapt pozitiv că Olaf Scholz ascultă chiar de la fața locului preocupările Atenei. Când vine vorba de Turcia, Atena și Berlinul sunt de aceeași parte. Și asta pentru că o parte integrantă a amenințărilor Turciei este că va deschide porțile pentru migranți (…) Oricine a vizitat marile orașe, Atena și Salonic, poate vedea cât de mult suferă din cauza numărului mare de migranți blocați în țară. Pentru a face rău statului vecin, Erdoğan nici nu are nevoie să arunce bombe: Amenințarea cu războiul este suficientă pentru a alunga turiștii, de ai căror bani țara este puternic dependentă după criza economică. Este și aceasta o formă de război care necesită un răspuns european clar”. 

Au fundament amenințările turcești cu privire la război? 

Președintele turc Erdoğan amenință în mod deschis Grecia cu războiul pentru insulele din Marea Egee. „Ce se întâmplă, ce vrea Erdoğan și cât de mare este riscul unui conflict militar?”

Acestea sunt întrebările pe care Gerd Höhler le pune în analiza sa pentru rețeaua RND, notează publicația greacă To Vima.

Corespondentul german la Atena prezintă declarațiile recente ale lui Tayyip Erdoğan cu privire la suveranitatea asupra insulelor din estul Mării Egee și exercițiile turcești din regiune, făcând o retrospectivă a revendicărilor turcești.

„Conflictul mocnește în zonă de mulți ani. Dar acum, pentru prima dată, Turcia pune la îndoială în mod deschis suveranitatea Greciei asupra insulelor - și desfășoară ostentativ exerciții militare de debarcare. Războiul Rece din Marea Egee amenință să se transforme într-un episod fierbinte”.

La fel ca și Münchner Merkur, analiza RND vede în spatele amenințărilor lui Erdoğan motive politice interne și viitoarele alegeri prezidențiale. „Șeful statului turc va face tot ce îi stă în putere pentru a câștiga viitoarele alegeri. Ar putea chiar și să riște un război cu Grecia vecină”.

Analiza încearcă să descifreze aspirațiile lui Erdoğan: „Nu este exclus ca Erdoğan să pună în mișcare navele de debarcare și să încerce să cucerească una sau mai multe insule grecești, dar nu este foarte probabil. Mai probabil este ca Turcia să încerce să-și sublinieze revendicările de suveranitate în spațiul aerian de deasupra Mării Egee. O face de săptămâni întregi, prin survolări din ce în ce mai dese deasupra Mării Egee”.

În încheiere, articolul a evaluat evoluțiile din Marea Egee și prin prisma Moscovei: „Liderul de la Kremlin, Putin, ar trebui să urmărească cu satisfacție evoluțiile. Un conflict militar între Grecia și Turcia, adică între parteneri NATO, ar fi în beneficiul lui acum mai mult ca oricând în contextul războiului din Ucraina”.

Yeni Șafak, despre raportul "Turcia în căutarea autonomiei strategice"

Raportul "Turcia în căutarea autonomiei strategice", întocmit de consilierul pe probleme de securitate națioanlă a lui Mitsotakis, Alexandris Diakopoulos, face cunoscute cele mai recente provocări ale Atenei. Constatările din raport sunt următoarele: Turcia, controlând căile maritime din Marea Neagră și Canalul de Suez până la Mediterana Orientală, devine o putere interregională. Turcia își intensifică influența asupra Africii.

A ieșit la iveală adevărata teamă a Greciei, țară care provoacă agitație și recurge la demagogie în cadrul fiecărei întâlniri pentru a-i uzurpa Turciei drepturile legitime în Mediterana de Est și Egee, scrie Yeni Șafak.

Amiralul în rezervă Alexandris Diakopoulos, fost consilier pe probleme de securitate națională a prim-ministrului Greciei, Kyriakos Mitsotakis, și Nikos Stournaras au pregătit un raport cu titlul "Turcia în căutarea autonomiei strategice" în care experții militari greci analizează puterea crescândă a Turciei în Mediterana de Est și Egee și motivele pentru care Grecia ar trebui să se îngrijoreze. În introducerea raportului se subliniază că Mediterana de Est constituie o rută de tranzit  pentru comerțul internațional maritim, iar forța care domină aici va fi țara care va avea un cuvânt de spus în lume.

În document se mai arată că forțele armate turce și-au consolidat capabilitățile prin dezvoltarea armamentului național, menționându-se că "Ankara încearcă să umple golul de putere care s-a creat și să domine căile comerciale internaționale".

Va domina căile maritime

În raport se subliniază că "Ankara, prin intermediul doctrinei Patria Albastră, urmărește să domine în Mediterana de Est, un punct obligatoriu de trecere a căilor comerciale care leagă Europa de Oceanul Indian, precum și piețele din Asia de sud-est".

Experții greci își exprimă îngrijorarea față de transformarea Turciei într-o perioadă scurtă într-o putere internațională și adaugă: "Controlând căile maritime de la Marea Neagră și Canalul de Suez și până la Oceanul Indian și pe cele de tranzit din est care merg spre Europa, Turcia va deveni o putere interregională incontestabilă".

Experții greci care analizează și acordul semnat cu Libia privind zona economică exclusivă spun că "Turcia, care folosește acest acord în contextul doctrinei Patria Albastră, reprezintă o putere nu numai în Egee sau Mediterana de Est, ci și în Mediterana Orientală".

Este prezentă în toate problemele regionale

Referindu-se la importanța doctrinei Patria Albastră, raportul desconsideră eforturile diplomatice ale Ankarei și demersurile ei de a-și căuta drepturile prin intermediul dreptului internațional. "A folosit 'forța dură' pentru a-și impune dominația în regiune în vidul de putere de la Mediterana de Est" se spune în raport și se atrage atenția că Turcia este prezentă în toate problemele regionale.

Experții atrag atenția că viziunea Patria Albastră este un obiectiv intercontinental și continuă: "Pentru a recâștiga comerțul și forța maritimă, aflate odată în mâinile otomanilor, Turcia este activă în Marea Mediterană".

Obligă Occidentul la relații egale

De asemenea, în raport, relațiile dintre Turcia și Occident sunt calificate drept "negocieri pe picior de egalitate". Turcia se consideră pe sine cea mai importantă putere și cel mai important aliat cu care SUA, China și Rusia trebuie să se înțeleagă pentru a-și asigura prezența în regiune.

Influența ei în Africa a crescut

Făcându-se referire și la politica pe care o promovează în Africa, în raport se menționează că "Influența politică, economică, militară și culturală pe care Turcia o promovează în Africa este indicatorul aspirațiilor sale interregionale. Poziția Ankarei este una opusă colonialismului occidental din țările africane, ea dorind să devină o forță a Islamului".

Atrage atenția faptul că Turcia acționează pentru a susține legăturile Turciei cu lumea musulmană, subliniază experții. După colonialism, discursul lui Erdoğan are efect în Africa și ajută la intensificarea influenței Turciei în țările cu populație majoritar musulmană. De asemenea, în raport se subliniază că Turcia sprijină educația, reprezentând o "forță soft" de succes în Africa, și educă noua generație de musulmani.

Sursa: RADOR