"Toată lumea este sătulă": Tinerii din Turcia sunt speranța opoziției de a răsturna jocul
Mulți se gândesc deja să emigreze în cazul unei victorii a lui Erdogan, aflat la putere de două decenii, a cărui tendință autoritară stârnește îngrijorări și pe plan internațional.
În mijlocul străzilor pietruite și abrupte din cartierul Cihangir de la Istanbul, o școală a înregistrat duminică un du-te-vino de artiști, intelectuali și tineri cu ochelari închiși la culoare, cu haine la modă și cu burta dezgolită mergând la vot cu un singur scop: să-l înlăture pe Recep Tayyip Erdogan de la putere, după mai bine de 20 de ani de conducere a sa asupra Turciei, scrie corespondenta O Globo la Istanbul, Paola de Orte.
"Totul este scump, munca nu este suficientă pentru a ne acoperi cheltuielile", spune Umut Cekic, în vârstă de 22 de ani, care l-a votat pe candidatul opoziției, Kemal Kilicdaroglu.
Mulți dintre tinerii asemeni lui Umut nu făcuseră primii pași când cel mai puternic lider turc de la întemeietorul Republicii, Mustafa Kemal Atatürk, a ajuns la putere, în 2003.
"Toată lumea este sătulă, economia este într-o stare foarte proastă pentru cei săraci", spune Seyma Arslan, în vârstă de 24 de ani. "Tinerii de aici vor să plece din țară, toți gândesc astfel, dacă nu vom câștiga".
Acești tineri sunt speranța opoziției. Sătui de o conducere conservatoare cu care nu se identifică, angajați discret, de frica persecuției politice și a represiunii, instrumentul pe care îl folosesc pentru a-și atinge obiectivul este votul.
Primul vot
Blocul de opoziție anti-Erdogan, condus de Kilicdaroglu, are nu doar votul tinerilor, al liberalilor, al progresiștilor și al artiștilor care văd în Erdogan un viitor de conservatorism și de distanțare de Occident, ci, mai precis, pe cel al celor 5,2 milioane dintre ei care ar vota pentru prima dată la aceste alegeri.
Noua generație turcă pe care se bazează opoziția are valori mai asemănătoare cu cele ale Turciei laice, fondate la începutul secolului XX, imediat după primul război mondial. Ei doresc distanță față de religie și apropierea de Occident. Ei văd în adevărata identitate turcă o țară multiculturală, cu idei diferite și un viitor progresist.
Menținerea lui Erdogan la putere îi face pe mulți dintre acești tineri să plănuiască să se alăture multor altora care au părăsit deja țara în căutarea unor locuri cu valori cu care se identifică, precum țările din Europa, unde simt că se pot exprima. mai liber pe teme precum preferința politică, dar și genul și agenda LGBT+.
"Nu-mi place Erdogan pentru că sunt queer și simt că drepturile mele fundamentale nu sunt respectate în Turcia. Nu avem dreptul să criticăm, să protestăm pașnic", spune Ahmet Gozubuyuk, în vârstă de 26 de ani, care a discutat cu O Globo purtând pe umeri un steag curcubeu al mișcării LGBT+. "Persoanele queer sunt marginalizate, nu sunt văzute de guvern. La parada gay de la Istanbul de anul trecut, am fost atacat, au folosit gaze lacrimogene asupra mea".
Tineretul pe care mizează opoziția nu se identifică neapărat cu candidatul ales. La vârsta de 74 de ani, moderatul și discretul Kilicdaroglu a fost văzut ca o figură de consens pentru a încerca să-l învingă pe Erdogan - dar mulți credeau că alți candidați mai populari în rândul tinerilor ar fi fost o opțiune mai bună. Ceva similar cu ceea ce s-a întâmplat cu Joe Biden în Statele Unite.
În ciuda reticențelor inițiale, pe tot parcursul campaniei, Kilicdaroglu a reușit să-i convingă pe tineri că dispune de forță pentru a atinge obiectivul comun dintre cele două generații: înfrângerea actualului președinte.
"Nu este candidatul ideal, are unele probleme pe care nu le susțin, dar este cel mai puternic pentru a-l învinge pe Erdogan acum", consideră Gozubuyuk.
Sursa: RADOR
Comentarii