Președintele sirian a recunoscut că menține contacte "din când în când" cu Statele Unite, la mai puțin de un an de la reabilitarea sa în lumea arabă, scrie Courrier International.

Președintele sirian, Bashar El-Assad, s-a declarat gata să-și refacă relațiile cu țările occidentale, rupte din 2011, în timp ce țara încearcă să iasă din izolarea sa internațională, după treisprezece ani de război care a făcut peste jumătate de milion de morți și a dus la ostracizarea regimului de către comunitatea internațională.

"Am putea fi prieteni cu Occidentul, dar Occidentul nu acceptă prieteni sau parteneri. Acceptă doar subordonați", a spus el într-un interviu, transmis de agenția oficială siriană Sana.

"Există întotdeauna speranță: chiar dacă știm că nu vor fi rezultate, trebuie să încercăm" să restabilim relațiile diplomatice, a adăugat el.  

"Trebuie să colaborăm" cu Washingtonul

Țările occidentale, Statele Unite și Franța, precum și aproape toate țările arabe au rupt relațiile diplomatice cu regimul sirian în urma reprimării sângeroase, în 2011, a revoltei pro-democrație care a zguduit țara în contextul "primăverii arabe".

"Politica este arta posibilului. Trebuie să colaborăm cu [țările occidentale] indiferent de părerea noastră despre ele", a continuat președintele sirian, descris la începutul războiului drept "măcelarul din Damasc".

Deși critică virulent Statele Unite și aliații săi, pe care îi considera răspunzători pentru diferitele conflicte aflate în desfășurare în întreaga lume, el a recunoscut că a încercat să stabilească contacte cu Washingtonul.

"Statele Unite ocupă o parte din pământul nostru, finanțează terorismul și sprijină Israelul […]. Dar ne întâlnim din când în când, chiar dacă aceste întâlniri nu ne duc nicăieri, dar totul se va schimba", a spus el că speră.

În mai 2023, Siria a fost reprimită în Liga Arabă, după ce a fost expulzată în 2011. Președintele sirian s-a apropiat în special de Emiratele Arabe Unite, în speranța de a obține finanțare pentru reconstrucția țării, devastată de mai bine de un deceniu de război.

Statele Unite, susținătoare înverșunate ale izolării lui Assad, și-au exprimat "scepticismul" cu privire la această reabilitare. Washingtonul impune sancțiuni Damascului, precum și mai multor membri ai regimului sirian și ai aliaților săi, printre care Hezbollah-ul libanez.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA