Nouă cazuri de rujeolă au fost înregistrate în Transcarpatia în ultima săptămână, cu șase mai multe decât cu o săptămână mai devreme, astfel că regiunea se pregătește pentru o epidemie, notează publicația ungară Vilaggazdasag.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, există o mare probabilitate ca în 2023 să se producă o epidemie de rujeolă, iar regiunea Transcarpatia din Ucraina, care este vecină cu Ungaria și România, se pregătește deja pentru această epidemie, în urma creșterii numărului de cazuri, relatează portalul de știri, Kárpáti Igaz Szó.

Boala, care în majoritatea cazurilor necesită spitalizare și poate fi fatală, este ciclică și recurentă, iar mișcarea populației cauzată de război favorizează răspândirea acesteia.Nouă cazuri noi au fost înregistrate în Transcarpatia săptămâna trecută, cu șase mai multe decât în săptămâna precedentă.

Ultima epidemie de rujeolă din Transcarpatia a fost între 2017 și 2019, când 7.708 persoane s-au îmbolnăvit, trei sferturi dintre aceștia fiind copii. Dintre cei care au contractat rujeola, 78% au fost spitalizați, iar doi copii au decedat. În plus, 70 la sută dintre cei care s-au îmbolnăvit nu au fost vaccinați. Cei mai expuși riscului sunt copiii mici cu vârste cuprinse între 1 și 4 ani, a mai scris portalul de știri.

Comitetul pentru Epidemiologie și Situații de Urgență Județean din Transcarpatia a aprobat un plan de acțiune în vederea pregătirii pentru o posibilă epidemie. În instituțiile de învățământ și în locurile de reședință în care locuiesc persoanele strămutate, se efectuează verificări pentru a se asigura că cei mici au fost vaccinați.

Sursa: RADOR