"Complexitatea și gravitatea problemelor de securitate națională cu care se confruntă țara noastră au crescut exponențial", a subliniat președintele Xi Jinping.

Președintele Xi Jinping și alți înalți oficiali chinezi au fost de acord, la o reuniune, în legătură cu necesitatea de a controla mai bine inteligența artificială, relatează presa de stat, preluată de La Libre Belgique.

Ei au convenit, la o reuniune la vârf a partidului comunist chinez, să "îmbunătățească supravegherea datelor rețelelor și inteligenței artificiale", potrivit acelorași surse.

"Trebuie să ne pregătim să facem față celor mai rele eventualități și scenarii posibile și să fim gata să rezistăm vânturilor violente, apelor tulburi și chiar unor furtuni periculoase", au declarat oficialii la finalul reuniunii, potrivit agenției de stat Xinhua.

"Complexitatea și gravitatea problemelor de securitate națională cu care se confruntă țara noastră au crescut exponențial", a subliniat președintele Xi Jinping.

Autoritățile chineze anunțaseră în aprilie că vor impune o "inspecție de securitate" instrumentelor dezvoltate în China care se bazează pe inteligența artificială, ca ChatGPT.

Au prezentat un proiect de reglementare vizând să asigure "dezvoltarea sănătoasă și punerea în aplicare standard a tehnologiei inteligenței artificiale generative".

Administrația chineză a spațiului cibernetic a deschis comentariilor publicului acest proiect de reglementare, care, în sistemul politic chinez foarte centralizat, are șanse mari să intre în vigoare.

Textul a fost dezvăluit când multe companii chineze din domeniul tehnologiei ca Baidu, Alibaba, JD.com, Netease sau ByteDance (compania mamă a TikTok) au spus în ultimele săptămâni că lucrează la propriul lor model de robot conversațional, sperând astfel să se folosească de succesul pionierului american ChatGPT.

China a anunțat proiectul ambițios de a deveni un lider mondial în domeniul inteligeței artificiale pană în 2030 și cabinetul de consiliere McKinsey estimează că sectorul ar putea contribui în fiecare an cu circa 600 de miliarde de dolari la PIB chinez până atunci. 

Sursa: RADOR