Europarlamentarul Siegfried Mureșan a prezentat în 12 martie în ședința comună a Comisiei pentru bugete și a Comisiei pentru afaceri economice și monetare, în care a fost discutat proiectul de raport legat de Planul Juncker, trei propuneri pentru îmbunătățirea acestei inițiative. 

Propunerile prezentate de Siegfried Mureșan:  

„1. Prin acest pachet, trebuie selectate spre finanțare proiectele care aduc cea mai mare valoare adăugată, care sunt cele mai utile din punct de vedere economic. Nu vreau să existe niciun fel de interferență politică în selectarea proiectelor. De aceea, toți membrii comitetului de investiții care va selecta proiectele trebuie să fie aleși strict pe baza competenței și nu la comanda politică venită din statele membre sau din Parlamentul European. Trebuie să existe un control parlamentar, căci se folosesc bani publici, dar Parlamentul sau Consiliul nu au voie să facă numiri pe criterii politice în comitetul de investiții care selectează proiectele ce vor fi finanțate. Doar astfel avem garanția că vor fi selectate cele mai bune proiecte.

2.   Pentru garanția de 16 miliarde de euro vor fi mobilizate 8 miliarde de euro din bugetul UE. Vreau ca acești bani puși la dispoziție să nu afecteze negativ proiectele în desfășurare ale Uniunii Europene, mai ales proiectele din domenii prioritate precum cercetarea, dezvoltarea, infrastructura energetică sau infrastructura de transport.

Trebuie să existe un plan concret și credibil privind alocarea celor 8 miliarde; acest lucru este esențial pentru a putea atrage contribuții de la investitori privați.

3.   Nu în ultimul rând, este de dorit să atragem contribuții la acest fond și în afara banilor din bugetul UE și a capitalului de la Banca Europeană de Investiții. Statele membre pot participa la acest fond, dar, deocamndată, nu și-au manifestat intenția de a face acest lucru decât prin intermediul băncilor promoționale. Sunt de părere că, pentru ca pachetul de investiții să fie atractiv pentru statele membre, trebuie ca beneficiile pentru statul respectiv de pe urma participărilor la acest fond să fie consistente.”


Pe același subiect: 

Interviu Siegried Mureșan, EurActiv.ro: BEI a investit 3,6 mld euro doar în Romania în ultimii 5 ani

 

Într-un interviu acordat cu ocazia primei sesiuni parlamentare la Strasbourg din acest an, în ianuarie 2015, europarlamentarul Siegfried Mureșan a punctat cât este de importantă Banca Europeană de Investiții și angajamentul acesti instituții în statele din vecinătatea estică.

Raportul privind activitatea Băncii Europene de Investiții. Propuneri de direcționare a fondurilor către anumite sectoare și, mai ales, către țările candidate din vecinătatea estică

Siegfried Mureșan: Un alt proiect la care lucrăm în Comisia Afaceri Economice și Monetare (ECON) este raportul anual al Băncii Europene de Investiții (BEI), unde eu sunt raportor. 

- BEI este parte a soluției de finanțare a necesarului de investiții;
- BEI a investit 70 mld euro in UE anul trecut și 3,6 mld euro doar în Romania în ultimii 5 ani
- aceasta bancă ajută economia țării noastre să devină mai competitivă.
Prin raport și prin amendamentele făcute de mine încercăm să canalizăm și mai bine activitatea BEI spre activități de  de cercetare-dezvoltare, investiții în infrastructura, în energie, încercăm să întărim infrastructura energetică în Europa, infrastructura IT, pentru a stimula comerțul digital și a putea beneficia mai bine de pe urma pieței interne de 500 milioane consumatori.

Vrem să stimulăm investițiile în zone economice mai puțin dezvoltate. Nu este nevoie de investitii în economiile puternice, ci spre proiecte considerate poate prea riscante de către investitori, dar care pot genera locuri de muncă.

Una din prioritățile legate de acest raport este sporirea angajamentului BEI în statele din vecinătatea estică, în special Republica Moldova, Ucraina, Georgia, țări care au decis să meargă pe o cale europeană.

Dezbatere: Poziția Parlamentului European privind Fondul european pentru investiții strategice

Mai mult pe EurActiv »