Un tribunal ucrainean a ordonat vineri ca ministrul agriculturii, Mîkola Solski, să fie plasat în arest preventiv în urma acuzațiilor privind implicarea sa într-o achiziție ilegală de terenuri deținute de stat, relatează Reuters.

Conform declarației procurorilor, terenul a fost luat ilegal de la două firme de stat și transferat veteranilor de război, având condiția să-l închirieze unor firme private. 

Biroul Național Anticorupție a spus că acuzațiile se referă la o schemă de achiziție de terenuri în valoare de 291 de milioane de grivne (7,35 milioane de dolari) și încercarea de a obține terenuri în valoare de 190 de milioane de grivne.

Ministrul neagă acuzațiile care se referă la evenimentele din 2017-2021, înainte de a deveni ministru al agriculturii în martie 2022. Judecătorul a stabilit cauțiune la 75,7 milioane de grivne (1,9 milioane de dolari).

Solsky și-a prezentat demisia joi, dar din punct de vedere tehnic rămâne în postul său până când parlamentul ia în considerare cererea.

Mîkola Solski, care a supravegheat industria cerealelor pe toată perioada războiului din Ucraina, a spus că nu înțelege de ce acuzațiile au apărut acum, după câțiva ani.

„Nu sunt de acord cu acuzațiile”, a spus el reporterilor la Kiev, după o declarație a Biroului Național Anticorupție al Ucrainei.


Acesta va rămâne în arest până pe 24 iunie. El riscă până la 12 ani de închisoare.