Dacă Trump va reveni la Casa Albă, axa cu Milei și Bukele va însemna vremuri întunecate pentru planurile de integrare regională ale lui Lula, spune jurnalista Janaína Figueiredo în ziarul brazilian O Globo.

Când Javier Milei a fost ales președinte al Argentinei, pe 19 noiembrie 2023, o sursă din guvernul brazilian a comentat că Palatul Planalto (sediul președinției Braziliei; n. trad.) se temea că Buenos Aires va deveni Mecca extremei-drepte din America Latină. În aceeași conversație, sursa a mers și mai departe și a afirmat că o eventuală realegere a lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite, în 2024, ar face loc construirii unei axe Washington-Buenos Aires, un scenariu profund îngrijorător pentru Brazilia lui Luiz Inácio Lula da Silva.

Agenda extremei-drepte americane și latino-americane pentru lunile următoare nu face decât să accentueze temerile guvernului brazilian. În perioada 21-24 februarie va avea loc în Maryland, SUA, Conservative Political Action Conference (CPAC), la care vor participa Trump, Milei și președintele El Salvador, Nayib Bukele, care tocmai a fost reales, cu peste 80% din voturi.

La eveniment cei trei lideri ai extremei-drepte continentale vor susține discursuri, iar americanul, considerat de mulți favorit în cursa pentru președinția americană din luna noiembrie a acestui an, va fi vedeta reuniunii. CPAC este una dintre cele mai importante conferințe conservatoare din SUA.

Deja în perioada campaniei electorale, republicanii vor profita de reuniune pentru a face gesturi în direcția electoratului hispanic, mereu râvnit de candidații la președinția americană. Prin urmare, ar trebui să ne așteptăm la declarații dure împotriva guvernelor din Venezuela, Cuba și Nicaragua, în principal.

Mercedes Schlapp, cercetătoare la Fundația CPAC, a declarat pentru postul TV Telemundo că "apropierea de comunitatea hispanică este o prioritate. Știm că hispanicii sunt în mod natural conservatori, oameni credincioși, familiști, patrioți și se văd cum stângiștii distrug această țară [SUA]".

Acesta ar trebui să fie tonul întâlnirii, prima în care Trump, Milei și Bukele vor fi împreună. Poate prima dintre mai multe, așa cum se teme Palatul Planalto. Președintele argentinian se gândește să organizeze, după cum au confirmat surse de la Casa Rosada (sediul președinției argentiniene; n. trad.), un summit al extremei-drepte globale chiar în cursul acestui an, așa cum a promis deja în mai multe rânduri, la care ar putea participa unii lideri brazilieni din cercul fostului președinte Jair Bolsonaro.

O eventuală revenire a lui Trump la Casa Albă va consolida un triunghi în care SUA și Argentina au o pondere mai mare, dar El Salvador, pentru tot ceea ce reprezintă fenomenul Bukele la nivel internațional, nu poate fi minimalizat. O administrație încă ipotetică Trump II ar presupune, printre altele, o ofensivă feroce împotriva guvernului venezueleanului Nicolás Maduro, conform noii ambasadoare a Braziliei la Caracas, Glivania Maria de Oliveira, care a sosit în această săptămână în capitala venezueleană, "o parteneră a Braziliei".

Această posibilă nouă ofensivă este încă necunoscută. Va apărea din nou un plan de intervenție străină a Venezuelei, așa cum s-a întâmplat în 2019 – și care a fost susținut, potrivit unor surse, de actori din guvernul Bolsonaro? Una dintre întrebările care nu se lasă redusă la tăcere.

Pe acest posibil front, și pe altele, Trump se va bizui pe sprijinul argentinienilor și al președintelui din El Salvador. La reuniunea din Maryland va începe să se schițeze o nouă rețea de extremă-dreapta latino-americană, condusă de fostul președinte american. Sunt vremuri întunecate pentru planurile de integrare regională ale guvernului Lula III.

sursa:RADOR RADIO ROMANIA