Președintele american pare să fi încălcat protocolul regal, spunând ce a discutat cu regina Marii Britanii despre Brexit.

Președintele american Donald Trump pare să fi încălcat protocolul regal făcând publică discuția sa privată cu regina Elisabeta a II-a, într-un interviu pentru presa britanică, relatează AFP, citată de Agerpres.

Președintele american, care a provocat deja nemulțumirea autorităților în timpul vizitei sale de patru zile în Marea Britanie criticând-o pe șefa guvernului, Theresa May, pentru modul în care a gestionat Brexit-ul, s-a întâlnit vineri cu regina la Castelul Windsor.

El i-a spus apoi comentatorului de televiziune Piers Morgan că a discutat cu regina chestiunea sensibilă a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

„Ea a spus - și are dreptate - că este o problemă foarte complexă, cred că nimeni nu își imagina cât de complexă va fi. Toată lumea a crezut că va fi așa: 'A, e simplu, aderăm sau nu aderăm, sau să vedem ce se va întâmpla'”, a declarat el, conform unui interviu apărut în publicația Mail on Sunday.

Vorbind despre regina Elisabeta a II-a, în vârstă de 92 de ani, Trump a declarat în același interviu că este „o femeie incredibilă, este atât de ageră, este atât de frumoasă, și când spun frumoasă, (mă refer) interior și exterior”. „Asta înseamnă o femeie frumoasă”, a spus el, potrivit Reuters.

Întrebat dacă este de părere că regina l-a plăcut, Trump a spus: „Ei bine, nu vreau să vorbesc în numele ei, dar pot să vă spun că mi-a plăcut de ea. De obicei asta ajută. Mi-a plăcut mult de ea”. „Foarte elegantă. Și foarte frumoasă. A fost ceva foarte special”, a afirmat Trump despre întâlnire.

În privința ieșirii Marii Britanii din UE, Trump a mai declarat că i-a transmis premierului May că Londra trebuie să obțină o „derogare” privind Brexit cu UE, astfel încât să poată apoi semna un acord comercial exhaustiv cu SUA, potrivit AFP.

În ciuda unei serii de dezacorduri diplomatice între Marea Britanie și Trump, Theresa May speră să ajungă rapid la un astfel de acord după ieșirea din UE.

După ce a participat la summitul NATO de la Bruxelles și a efectuat o vizită oficială în Marea Britanie, președintele american se află duminică la proprietatea sa din Scoția, iar luni se va întâlni la Helsinki cu omologul său rus Vladimir Putin.