Un membru al serviciilor americane de securitate susține că Donald Trump s-a folosit de poziția sa pentru a cere Ucrainei să intervină în alegerile prezidențiale din 2020, riscând astfel compromiterea securității naționale a SUA.

Casa Albă a încercat ulterior să restrângă accesul la notele despre discuția telefonică avută de președintele Donald Trump pe 25 iulie cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, a menționat un avertizor de integritate din cadrul serviciilor secrete americane într-un raport publicat joi de Congresul american.

„În exercitarea funcțiilor mele oficiale, am fost informat de mai mulți responsabili ai guvernului american că președintele SUA s-a folosit de poziția funcției sale pentru a solicita ingerința unei țări străine în alegerile din Statele Unite din anul 2020”, scrie respectivul membru al serviciilor de informații în raportul datat cu 12 august, transmite Agerpres, citând agenții de presă internaționale.

„În zilele următoare apelului telefonic, am aflat de la mai mulți responsabili americani că înalți responsabili de la Casa Albă au intervenit pentru a «închide» toate arhivele legate de apelul telefonic”, adaugă el.

Presa americană a publicat anumite informații din denunțul făcut de avertizorul de integritate, ceea ce a dus la lansarea unei anchete a Congresului care ar putea duce la suspendarea Președintelui. În replică, Trump a denunțat „vânătoarea de vrăjitoare” - expresia sa favorită atunci când acțiunile sale sunt criticate - și a cerut declasificarea stenogramei convorbirii.

Casa Albă a publicat miercuri o stenogramă de cinci pagini cu conținutul acestei convorbiri din 25 iulie, în care Donald Trump i-ar fi făcut o „promisiune” neobișnuită lui Zelenski și l-a încurajat în privința unei investigații asupra fiului lui Joe Biden, Hunter Biden.

Acesta din urmă a lucrat începând din 2014 pentru o companie ucraineană din sectorul gazelor, în perioada când tatăl său era vicepreședinte al SUA în mandatul președintelui democrat Barack Obama. Respectiva companie ucraineană a fost ținta unei anchete conduse de un procuror a cărui demitere a fost cerută atunci Kievului de către Joe Biden pe motivul slabelor rezultate ale acelui procuror în lupta împotriva corupției. Dar Trump sugerează că motivul real al acestei cereri ar fi fost de fapt investigația condusă de procurorul ucrainean împotriva fiului vicepreședintelui Joe Biden.

„Există multe discuții despre fiul lui Biden, că Biden a oprit investigația și mulți doresc să afle despre aceasta, așadar dacă ați putea face ceva cu procurorul general ar fi minunat. Biden s-a lăudat că a oprit investigația, deci dacă ați putea vedea despre ce este vorba ... Pentru mine sună oribil”, i-a spus Trump lui Volodimir Zelenski, conform stenogramei publicate miercuri.

Acesta din urmă i-a răspuns că este „la curent cu această situație” și l-a asigurat că viitorul procuror general ucrainean se va ocupa de această problemă. „Viitorul procuror general va fi 100% omul meu, candidatul meu (...) El sau ea va examina această situație, în mod specific compania pe care ați menționat-o în acest caz. Ideea investigării acestui caz este să restabilim corectitudinea, așadar ne vom ocupa de aceasta”, l-a asigurat Zelenski, care i-a cerut lui Trump ca în cazul în care dispune de informații suplimentare utile acestei investigații să le pună la dispoziția Ucrainei.

Publicarea de către Congres a raportului scris de avertizorul de integritate survine înaintea începerii unei ședințe a Comitetului de informații din Camera Reprezentanților, la care va fi audiat pe acest subiect directorul comunității americane de informații, Joseph Maguire.