Preşedintele american, Donald Trump, a făcut o promisiune, marţi seară în faţa Congresului, că va construi zidul de la graniţa cu Mexicul, proiect criticat de opoziţia democrată şi aflat la originea celui mai lung "shutdown" din istoria SUA.

”Îl voi construi", a subliniat Donald Trump în discursul său privind Starea Uniunii, referindu-se la zidul pe care doreşte să îl construiască la frontiera de sud a ţării pentru a lupta împotriva imigraţiei ilegale, relatează AFP, preluată de Agerpres. "Pur şi simplu, zidurile funcţionează şi zidurile salvează vieţi", a insistat el.

Donald Trump s-a folosit de o mare parte a discursului său pentru a critica imigraţia ilegală, spunând că loveşte în clasa muncitoare americană.

El a spus că la graniţa cu Mexicul este un stat "fără lege" şi a considerat situaţia ca fiind o "criză". Trump a acuzat imigraţia ilegală pentru infracţiuni, inclusiv crime şi trafic de droguri.

Donald Trump, a lansat un apel la unitate şi "compromis": "Stau aici pregătit să lucrez cu voi pentru a împlini realizări istorice pentru toţi americanii...Victoria nu înseamnă să câştigi pentru partidul nostru, victoria este să câştigi pentru ţara noastră".

Preşedintele SUA a mai spus că foaia de parcurs a Casei Albe pentru anul viitor este "agenda poporului american", accentul urmând să fie pus pe locuri de muncă, comerţ, infrastructură, lupta împotriva drogurilor şi imigraţiei.

În ceea ce privește politica externă, Trump va "urmări o politică externă care pune în primul rând interesele Americii".

Referitor la Afganistan, președintele a susținut că Administraţia de la Washington poartă ”discuţii constructive în Afganistan cu un anumit număr de grupări afgane, printre care talibanii".

Totodată, Trump a anunţat că se va întâlni cu liderul nord-coreean, Kim Jong-un, la 27 şi 28 februarie în Vietnam pentru a continua negocierile privind dezarmarea nucleară a Coreii de Nord.