Președintele american, Donald Trump, a făcut o promisiune, marți seară în fața Congresului, că va construi zidul de la granița cu Mexicul, proiect criticat de opoziția democrată și aflat la originea celui mai lung "shutdown" din istoria SUA.

”Îl voi construi", a subliniat Donald Trump în discursul său privind Starea Uniunii, referindu-se la zidul pe care dorește să îl construiască la frontiera de sud a țării pentru a lupta împotriva imigrației ilegale, relatează AFP, preluată de Agerpres. "Pur și simplu, zidurile funcționează și zidurile salvează vieți", a insistat el.

Donald Trump s-a folosit de o mare parte a discursului său pentru a critica imigrația ilegală, spunând că lovește în clasa muncitoare americană.

El a spus că la granița cu Mexicul este un stat "fără lege" și a considerat situația ca fiind o "criză". Trump a acuzat imigrația ilegală pentru infracțiuni, inclusiv crime și trafic de droguri.

Donald Trump, a lansat un apel la unitate și "compromis": "Stau aici pregătit să lucrez cu voi pentru a împlini realizări istorice pentru toți americanii...Victoria nu înseamnă să câștigi pentru partidul nostru, victoria este să câștigi pentru țara noastră".

Președintele SUA a mai spus că foaia de parcurs a Casei Albe pentru anul viitor este "agenda poporului american", accentul urmând să fie pus pe locuri de muncă, comerț, infrastructură, lupta împotriva drogurilor și imigrației.

În ceea ce privește politica externă, Trump va "urmări o politică externă care pune în primul rând interesele Americii".

Referitor la Afganistan, președintele a susținut că Administrația de la Washington poartă ”discuții constructive în Afganistan cu un anumit număr de grupări afgane, printre care talibanii".

Totodată, Trump a anunțat că se va întâlni cu liderul nord-coreean, Kim Jong-un, la 27 și 28 februarie în Vietnam pentru a continua negocierile privind dezarmarea nucleară a Coreii de Nord.