Mișcarea populistă ANO, condusă de miliardarul Andrej Babis, supranumit „Trump al Cehiei”, este marele câștigător al alegerilor parlamentare din Cehia, ce au avut loc vineri și sâmbătă.

UPDATE: Președintele ceh Milos Zeman a confirmat duminică că îl va mandata în curând pe miliardarul Andrej Babis, a cărui mișcare ANO a câștigat alegerile legislative, să formeze noul guvern.

„Eu îmi respect promisiunea și această promisiune era că îl voi numi pe învingătorul alegerilor în postul de premier”, a declarat șeful statului într-un interviu difuzat pe site-ului ziarului popular Blesk. 

+++++++ 

ANO a obținut aproape 30% din voturi, la mare distanță de urmăritori: partidul de extremă dreapta SPD și Partidul Piraților, amândouă cu circa 11% din voturi.

Babis va fi, cel mai probabil, viitorul prim-ministru al  Cehiei, după ce a câștigat susținere atât de la dreapta, cât și de la stânga cu promisiuni de reducere a taxelor și de înlocuire a politicienilor corupți, precum și prin apelurile de închidere a frontierelor UE și de neacceptare a cotelor de refugiați în Uniunea Europeană.

Formațiunea SPD, a ceho-japonezului Tomio Okamura, a câștigat mult teren cu politica sa anti-imigrație și anti-UE, în timp ce partidul social-democrat CSSD al premierului Bohuslav Sobotka înregistrează o prăbușire, situându-se de-abia pe locul al 6-lea, cu 7,5% din opțiuni.

Babis, al doilea cel mai bogat om din Cehia, trebuie să găsească acum parteneri pentru guvernare, care să fie dispuși să treacă cu vederea problemele sale legale și opiniile sale radicale, potrivit News.ro. Babis a câștigat alegerile pentru că a promis să lupte împotriva corupției din politică, dar este el însuși acuzat de fraudă.

Babis a declarat însă că va discuta cu toate partidele. „Cred că vom forma un Guvern care va fi o echipă. Vrem să ne realizăm programul pentru o viață mai bună în țara noastră”, a spus miliardarul, care este comparat cu Donald Trump deoarece are experiență de om de afaceri și opinii asemănătoare cu cele ale președintelui american.