Președintele american Donald Trump a amenințat că va suspenda Congresul, forul legislativ al SUA, pentru a forța confirmarea unor judecători și alte nominalizări, în baza unui articol din Constituție care nu a fost aplicat niciodată până acum.

"Practica actuală de a părăsi orașul, menținând doar pretinse sesiuni pro-forma, reprezintă o neglijență în serviciu pe care poporul american nu și-o poate permite în timpul acestei crize", a declarat furios Donald Trump la briefingul său cotidian de la Casa Albă consacrat crizei coronavirusului. "Este o cacealma și toată lumea știe asta, și este așa de mult timp", a adăugat Trump, relatează Agerpres, preluând agențiile internaționale.

Niciun președinte al SUA nu și-a folosit până acum autoritatea de a suspenda ambele Camere ale legislativului.

În condițiile în care guvernul și experții în domeniul sanitar le-au recomandat americanilor să stea acasă pentru a evita propagarea coronavirusului, mare parte din congresmeni au plecat din Washington, iar Camera Reprezentanților și Senatul organizează în mod regulat sesiuni "pro-forma", întâlniri scurte la care participă doar o parte din legislatori și care pot dura și mai puțin de un minut.

Totuși, conform unui articol din Constituția SUA, atât timp cât aceste sesiuni au loc cu regularitate, președintele nu poate face singur numiri în posturi, astfel că Trump s-a plâns că unii dintre cei pe care i-a nominalizat au așteptat luni de zile să fie confirmați și a amenințat că va forța Congresul să-și suspende ședințele.