Președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong Un au semnat un acord după summit-ul istoric de la Singapore.

Trump și Kim au promis că vor stabili noi relații între Statele Unite ale Americii și Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC).

Șeful de stat nord-coreean s-a angajat să acționeze pentru denuclearizarea peninsulei asiatice, în timp ce Trump a promis că va oferi garanții de securitate Coreei de Nord.

Dar declarația celor doi lideri, publicată la finalul unui summit istoric, nu dă prea multe detalii în privința mijloacelor prin care aceste obiective ar putea fi atinse, comentează Reuters. Mai mult, deși ambele se angajează „să stabilească relații noi în acord cu dorința popoarelor celor două țări de pace și prosperitate”, nu se menționează nimic despre semnarea unui tratat de pace.

Cele două părți sunt, tehnic, încă în război, după conflictul coreean din 1950-1953 care s-a încheiat doar cu un armistițiu. Dar cele două părți au agreat totuși să colaboreze pentru repatrierea rămășițelor celor uciși în războiul care a făcut milioane de victime în urmă cu aproape șapte decenii.

De asemenea, documentul nu face nicio referire la sancțiunile internaționale aplicate regimului comunist de la Phenian, ca urmare a eforturilor acestuia de a dezvolta arme nucleare.

Într-o conferință de presă susținută după summit, Donald Trump a spus că sancțiunile rămân în vigoare până când SUA va avea certitudinea că denuclearizarea completă are loc. 


Donald Trump a spus că denuclearizarea va începe „foarte repede”, menționâbd că a stabilit „o relație foarte specială” cu numărul unu nord-coreean, în timp ce Kim a estimat că „a întors pagina trecutului”.

Ce și-au asumat cei doi lideri 

Declarația Comună a președintelui american Donald Trump și liderului nord-coreean Kim Jong Un, a fost emisă la finalul summitului desfășurat marți în Singapore. Prezentăm integral textul declarației, în traducerea agenției de presă Agerpres:

„Președintele Donald J. Trump al Statelor Unite ale Americii și Președintele Kim Jong Un al Comisiei pentru Afaceri de Stat a Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) au ținut un prim, istoric summit în Singapore, pe 12 iunie 2018.

Președintele Trump și Președintele Kim Jong Un au purtat un schimb de opinii cuprinzător, aprofundat și sincer cu privire la problemele legate de stabilirea de relații noi SUA-RPDC și la construirea unui regim durabil și robust de pace în Peninsula Coreeană.

Președintele Trump s-a angajat să acorde garanții de securitate RPDC, iar Președintele Kim Jong Un și-a reafirmat angajamentul ferm și neabătut față de denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene.

Convinși că stabilirea de relații noi SUA-RPDC va contribui la pacea și prosperitatea Peninsulei Coreene și a lumii, și recunoscând că construirea încrederii reciproce poate promova denuclearizarea Peninsulei Coreene, Președintele Trump și Președintele Kim declară următoarele:

1. Statele Unite și RPDC se angajează să stabilească relații noi SUA-RPDC în acord cu dorința popoarelor celor două țări de pace și prosperitate.

2. Statele Unite și RPDC își vor uni eforturile pentru a construi un regim durabil și stabil de pace în Peninsula Coreeană.

3. Reafirmând Declarația de la Panmunjom din 27 aprilie 2018, RPDC se angajează să acționeze pentru denuclearizarea totală a Peninsulei Coreene.

4. Statele Unite și RPDC se angajează să recupereze rămășițele militarilor americani (decedați în războiul din Coreea, n.red.), incluzând repatrierea imediată a celor identificate deja.

Recunoscând că summitul SUA-RPDC - primul din istorie - a fost un eveniment epocal de mare semnificație și lăsând în urmă decenii de tensiuni și ostilități între cele două țări și pentru deschiderea unui viitor nou, Președintele Trump și Președintele Kim se angajează să pună în aplicare prevederile acestui comunicat comun, integral și fără întârziere.

Statele Unite și RPDC se angajează să desfășoare negocieri ulterioare conduse de secretarul de stat Mike Pompeo și de o oficialitate de rang înalt relevantă a RPDC, cât mai curând posibil, spre a pune în aplicare rezultatele summitului SUA-RPDC.

Președintele Donald J. Trump al Statelor Unite ale Americii și Președintele Kim Jong Un al Comisiei pentru Afaceri de Stat a Republicii Populare Democrate Coreene s-au angajat să coopereze pentru dezvoltarea de noi relații noi SUA-RPDC și pentru promovarea păcii, prosperității și securității în Peninsula Coreeană și în lume.

12 iunie 2018

Insula Sentosa

Singapore”