Președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong Un au semnat un acord după summit-ul istoric de la Singapore.

Trump și Kim au promis că vor stabili noi relații între Statele Unite ale Americii și Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC).

Șeful de stat nord-coreean s-a angajat să acționeze pentru denuclearizarea peninsulei asiatice, în timp ce Trump a promis că va oferi garanții de securitate Coreei de Nord.

Dar declarația celor doi lideri, publicată la finalul unui summit istoric, nu dă prea multe detalii în privința mijloacelor prin care aceste obiective ar putea fi atinse, comentează Reuters. Mai mult, deși ambele se angajează „să stabilească relaţii noi în acord cu dorinţa popoarelor celor două ţări de pace şi prosperitate”, nu se menționează nimic despre semnarea unui tratat de pace.

Cele două părți sunt, tehnic, încă în război, după conflictul coreean din 1950-1953 care s-a încheiat doar cu un armistițiu. Dar cele două părți au agreat totuși să colaboreze pentru repatrierea rămășițelor celor uciși în războiul care a făcut milioane de victime în urmă cu aproape șapte decenii.

De asemenea, documentul nu face nicio referire la sancțiunile internaționale aplicate regimului comunist de la Phenian, ca urmare a eforturilor acestuia de a dezvolta arme nucleare.

Într-o conferință de presă susținută după summit, Donald Trump a spus că sancțiunile rămân în vigoare până când SUA va avea certitudinea că denuclearizarea completă are loc. 


Donald Trump a spus că denuclearizarea va începe „foarte repede”, menționâbd că a stabilit „o relaţie foarte specială” cu numărul unu nord-coreean, în timp ce Kim a estimat că „a întors pagina trecutului”.

Ce și-au asumat cei doi lideri 

Declaraţia Comună a preşedintelui american Donald Trump şi liderului nord-coreean Kim Jong Un, a fost emisă la finalul summitului desfăşurat marţi în Singapore. Prezentăm integral textul declarației, în traducerea agenției de presă Agerpres:

„Preşedintele Donald J. Trump al Statelor Unite ale Americii şi Preşedintele Kim Jong Un al Comisiei pentru Afaceri de Stat a Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) au ţinut un prim, istoric summit în Singapore, pe 12 iunie 2018.

Preşedintele Trump şi Preşedintele Kim Jong Un au purtat un schimb de opinii cuprinzător, aprofundat şi sincer cu privire la problemele legate de stabilirea de relaţii noi SUA-RPDC şi la construirea unui regim durabil şi robust de pace în Peninsula Coreeană.

Preşedintele Trump s-a angajat să acorde garanţii de securitate RPDC, iar Preşedintele Kim Jong Un şi-a reafirmat angajamentul ferm şi neabătut faţă de denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene.

Convinşi că stabilirea de relaţii noi SUA-RPDC va contribui la pacea şi prosperitatea Peninsulei Coreene şi a lumii, şi recunoscând că construirea încrederii reciproce poate promova denuclearizarea Peninsulei Coreene, Preşedintele Trump şi Preşedintele Kim declară următoarele:

1. Statele Unite şi RPDC se angajează să stabilească relaţii noi SUA-RPDC în acord cu dorinţa popoarelor celor două ţări de pace şi prosperitate.

2. Statele Unite şi RPDC îşi vor uni eforturile pentru a construi un regim durabil şi stabil de pace în Peninsula Coreeană.

3. Reafirmând Declaraţia de la Panmunjom din 27 aprilie 2018, RPDC se angajează să acţioneze pentru denuclearizarea totală a Peninsulei Coreene.

4. Statele Unite şi RPDC se angajează să recupereze rămăşiţele militarilor americani (decedaţi în războiul din Coreea, n.red.), incluzând repatrierea imediată a celor identificate deja.

Recunoscând că summitul SUA-RPDC - primul din istorie - a fost un eveniment epocal de mare semnificaţie şi lăsând în urmă decenii de tensiuni şi ostilităţi între cele două ţări şi pentru deschiderea unui viitor nou, Preşedintele Trump şi Preşedintele Kim se angajează să pună în aplicare prevederile acestui comunicat comun, integral şi fără întârziere.

Statele Unite şi RPDC se angajează să desfăşoare negocieri ulterioare conduse de secretarul de stat Mike Pompeo şi de o oficialitate de rang înalt relevantă a RPDC, cât mai curând posibil, spre a pune în aplicare rezultatele summitului SUA-RPDC.

Preşedintele Donald J. Trump al Statelor Unite ale Americii şi Preşedintele Kim Jong Un al Comisiei pentru Afaceri de Stat a Republicii Populare Democrate Coreene s-au angajat să coopereze pentru dezvoltarea de noi relaţii noi SUA-RPDC şi pentru promovarea păcii, prosperităţii şi securităţii în Peninsula Coreeană şi în lume.

12 iunie 2018

Insula Sentosa

Singapore”