Trump a ordonat majorarea impozitului la oțelul și la aluminiul canadian de la 25%, la 50% ca răspuns la taxa anunțată de primul-ministru provinciei Ontario asupra energiei electrice exportate în Statele Unite, scrie Jornal Económico (Portugalia).

Donald Trump a dat asigurări încă o dată în privința unor taxe sportie împotriva Canadei, amenințând cu o creștere cu 25 de puncte a importurilor de oțel și aluminiu din SUA, ceea ce ar ridica taxa pentru aceste produse la 50%. Acest ordin al președintelui urmează să intre în vigoare miercuri dimineață, adică a doua zi după anunțarea sa, în care Trump a amenințat din nou că îl va anexa pe vecinul din nord.

Decizia Casei Albe vine după ce guvernul canadian a impus o taxă de 25% pe exporturile de energie către SUA, o opțiune a primului-ministru din provincia Ontario, Doug Ford, ca răspuns la taxele transfrontaliere de 25% adoptate luna trecută. Politicianul canadian a amenințat, de asemenea, că va întrerupe complet aprovizionarea cu energie către SUA.

„Pe baza deciziei provinciei Ontario, Canada, de a aplica SUA un impozit de 25% la 'electricitate', i-am dat instrucțiuni secretarului meu pentru Comerț să adauge un tarif suplimentar de 25%, până la 50%, la tot oțelul și aluminiul care intră în SUA din Canada, una dintre țările cu cele mai mari impozite din lume”, a scris cel de-al 47-lea președinte pe pagina sa de socializare pe care o deține,Truth Social.

În ultimul an pentru care sunt disponibile date consolidate, 2021, Canada a aplicat un impozit mediu de 2,35%, adică cu doar 0,05 puncte procentuale peste cel înregistrat în SUA, potrivit datelor Fitch.

Decizia va intra în vigoare pe 12 martie, adică miercuri dimineață, a adăugat Trump, care a profitat de ocazie și pentru a amenința încă o dată țara vecină cu anexarea. "Singurul lucru care are sens este transformarea Canadei în cel de-al 51-lea stat al nostru prețuit", a scris președintele SUA.

Primul-ministru canadian Justin Trudeau l-a acuzat în mod direct pe Trump că încearcă să slăbească economia Canadei pentru a înlesni anexarea, dând asigurări că acest lucru nu se va întâmpla niciodată. Aplicarea taxelor, a susținut acesta săptămâna trecută, „este un lucru extrem de prostesc de făcut”, un semn clar al tensiunii în creștere dintre cele două țări.

Succesorul lui Trudeau, noul lider al Partidului Liberal și fost guvernator al Băncii Canadei, Mark Carney, a avertizat, de asemenea, Washingtonul că vecinul din nord „nu va face niciodată parte din America – în niciun caz”. Doug Ford a dat deja asigurări că nu va ezita să întrerupă aprovizionarea cu energie a SUA, deși a susținut că „acesta ar fi ultimul lucru pe care ar dori să-l facă”.

Pe de altă parte, dacă aceste politici americane vor provoca o recesiune, vina va fi atribuită țării și președintelui acesteia. „Dacă vom avea o recesiune, o vom numi 'recesiunea Trump'”, a declarat liderul guvernului provinciei Ontario.

Trump a profitat de ocazie pentru a întări amenințările la adresa sectoarelor auto, agricol și de apărare canadiene, calificând politicile sale comerciale drept „antiamericane” și cerând eliminarea barierelor la intrarea produselor lactate americane – o taxă impusă de Acordul Comercial Canada-SUA-Mexic.

Președintele care a revenit a vorbit încă o dată în mod eronat despre „subvenții” de aproximativ 200 de miliarde de dolari acordate de SUA Canadei ca o modalitate de a se referi la deficitul comercial dintre cele două țări, deși plină de inexactități. În realitate, balanța comercială Canada-SUA este în favoarea canadienilor cu 63 de miliarde de dolari (57,6 miliarde de euro), dar acest lucru se inversează dacă excludem produsele energetice – adică în ceea ce privește bunurile neenergetice SUA au un excedent comercial cu Canada.

Sursa: Rador Radio România