Trump anunță uciderea liderului Statului Islamic într-un raid american. Reacții internaționale
Președintele american Donald Trump a anunțat duminică uciderea liderului grupării jihadiste Statul Islamic (SI) Abu Bakr al-Baghdadi în cursul unei operațiuni militare americane în nord-vestul Siriei. Dar nu toate statele par convinse
Abu Bakr al-Baghdadi este cel mai căutat om din lume, considerat responsabil pentru multiple execuții și atrocități în Irak și Siria și de atacuri sângeroase în mai multe țări, și a fost anunțat de mai multe ori ca fiind mort în ultimii ani.
Ca urmare, prima reacție a Rusiei a fost de neîncredere. „Ministerul rus al Apărării nu dispune de informații fiabile privind acțiunile armatei americane în zona de dezescaladare Idleb (...) privind o a n-a 'moarte' a lui al-Baghdadi”, a declarat purtătorul său de cuvânt, Igor Konașenkov. Acesta a spus că există „detalii contradictorii” care ridică „îndoieli (...) privind realitatea și succesul operațiunii americane”.
În schimb, aliații SUA au celebrat anunțul lui Trump, care a oferit detalii despre operațiune într-o conferință de presă la Casa Albă.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a postat pe Twitter că „anunțul american privind operațiunea împotriva lui Abu Bakr al-Baghdadi este o etapă importantă în eforturile noastre împotriva terorismului internațional”. „NATO rămâne angajat în lupta dușmanului nostru comun SI”, a adăugat el.
Și președintele francez Emmanuel Macron a vorbit, pe Twitter, despre lupta cu organizația teroristă. „Moartea lui al-Baghdadi este o lovitură dură împotriva DAESH, dar nu este decât o etapă. Lupta continuă împreună cu partenerii noștri din coaliția internațională pentru ca organizația teroristă să fie definitiv învinsă. Este prioritatea noastră în Levant”, a scris Macron.
La rândul său, prim-ministrul britanic Boris Johnson, a postat pe Twitter: „Moartea lui Baghdadi este un moment important în lupta noastră împotriva terorii, dar bătălia împotriva flagelului DAESH nu este încă terminată”.
Benjamin Netanyahu, premierul israelian, l-a felicitat pe președintele SUA „pentru această realizare impresionantă care a dus la moartea șefului SI, al-Baghdadi”. „Această reușită este o etapă importantă, dar lupta continuă”, a adăugat el, în cadrul unei vizite într-o bază militară.
Și președintele Turciei, care nu e tocmai în cele mai bune relații cu Donald Trump după invazia în nord-estul Siriei, a salutat vestea. „Moartea liderului DAESH marchează un moment de cotitură în lupta noastră comună împotriva terorismului”, a scris Recep Tayyip Erdogan pe Twitter.
În schimb, kurzii - principalii dușmani ai lui Erdogan - au avertizat asupra răzbunării Statului Islamic. Mazloum Abdi, comandant al Forțelor democrate siriene (FDS), partenere ale lui Washington în timpul luptei împotriva SI în Siria, a declarat: „Celule adormite îl vor răzbuna pe Baghdadi. Deci ne așteptăm la orice, inclusiv la atacuri asupra închisorilor” gestionate de forțele kurde în care sunt deținuți mii de jihadiști.
Și armata filipineză, care s-a confruntat în urmă cu doi ani cu militanți afiliați SI, era luni în stare de alertă în legătură cu posibile atacuri drept represalii după moartea lui Abu Bakr al-Baghdadi.
Armata filipineză a salutat moartea lui Al-Baghdadi, considerată o „lovitură dură pentru organizațiile teroriste din întreaga lume” și a promis să continue eforturile de neutralizare a teroriștilor care acționează în Filipine, în special în regiunea sudică Mindanao.
În anul 2017, trupele filipineze s-au luptat timp de cinci luni în orașul Marawi cu militanți afiliați SI, bilanțul confruntărilor depășind 1.200 de morți, printre care mulți civili. Printre cei uciși la Marawi s-a aflat liderul terorist filipinez Isnilon Hapilon, așa-numitul emir al Statului Islamic în Asia de Sud-Est.
Comentarii