Donald Trump a anunțat joi un ”acord de pace istoric” între Israel și Emiratele Arabe Unite. În schimb, Israel va trebui să renunțe la anexarea Cisiordaniei, susține Donald Trump.

Israel și Emiratele Arabe Unite au semnat, sub egida Statelor Unite, un ”acord de pace istoric”, a anunțat joi, pe Twitter, Donald Trump. Și șeful diplomației americane, Mike Pompeo, a vorbit despre ”pas decisiv spre pacea în Orientul Mijlociu”.

Donald Trump a precizat că a vorbit la telefon cu Benjamin Netanyahu și cu Crown Prince Mohammed Bin Zayed, numindu-i pe amândoi prietenii SUA. 

Președintele SUA a declarat că acordul de normalizare a relațiilor dintre Israel și Emiratele Arabe Unite (EAU) va fi semnat în aproximativ trei săptămâni la Casa Albă de către premierul israelian Benjamin Netanyahu și prințul moștenitor din Abu Dhabi.

În timp ce Trump a a susținut că s-a renunțat la planul israelian de anexare a unor părți din Cisiordania, ambasadorul SUA în Israel, David Friedman, care a participat la conferința de presă de la Casa Albă, a precizat că proiectul "nu a fost exclus definitiv".

”Acum că s-a spart gheața, sper că mai multe țări arabe și musulmane să urmeze exemplul EAU”, a spus Pompeo. 

Cotidianul Haaretz notează însă că Israel nu renunță la anexarea Cisiordaniei. 

Anexarea va continua, dar a fost suspendată pentru scurt timp, a declarat un oficial israelian, potrivit Haaretz. 

"Administrația Trump a cerut o suspendare a anunțului (privind suveranitatea) pentru a putea implementa acordul de pace istoric cu Emiratele Arabe Unite”, a precizat oficialul. 

În această după-amiază, premierul israelian Benjamin Netanyahu a părăsit ședința de guvern, spunându-le miniștrilor că e vorba de o chestiune de securitate națională.

Benjamin Netanyahu a scris și el pe Twitter că e ”o zi istorică”. 

Pe aceași rețea, prințul moștenitor Mohammed Bin Zayad a confirmat că Israel a fost de acord să-și suspende planurile de anexare, dar a precizat că cele două state au stabilit că vor coopera pentru normalizarea relațiilor. 

Autoritatea Palestiniană a calificat joi seara drept ”trădare” a cauzei palestiniene acordul de normalizare a relațiilor dintre Israel și Emiratele Arabe Unite (EAU) și a cerut o ”reuniune de urgență” a Ligii Arabe pentru a denunța acest acord.