Alegerile de la mijlocul mandatului (midterms) din SUA au schimbat echilibrul puterilor în camera inferioară a Parlamentului american, democrații câștigând majoritatea, dar republicanii și-au adăugat mai multe mandate în Senat.

Democrații au câștigat mai multe mandate în Camera Reprezentanților, candidații susținuți de Trump au câștigat mandate în Senat, demonstrând că președintele american rămâne o forță politică importantă, comentează CNN.

Rezultatele preliminare au fost în mare parte anticipate de sondajele de dinaintea scrutinului și se înscriu în tradiţia conform căreia preşedintele pierde în general la alegerile de la mijloc de mandat, când votanţii îi evaluează activitatea de până atunci, dar victoria în Camera Reprezentanţilor nu a fost atât de mare pe cât sperau democraţii.

Totuși, un Congres împărţit între democraţi şi republicani ar putea afecta agenda politică a lui Trump. Mai mult, democraţii și-ar putea folosi controlul asupra Camerei Reprezentanţilor pentru a deschide investigaţii asupra preşedintelui, ceea ce ar putea lansa o nouă luptă în politica din SUA.

„Un Congres democrat va lucra la soluţii care să ne unească, deoarece am avut suficiente diviziuni”, a spus totuși Nancy Pelosi, lidera democraţilor din Camera Reprezentanţilor, promiţând să restaureze „contraputerile constituţionale”.

Pelosi a promis să acţioneze pentru reducerea costurilor cu sănătatea şi reţetele medicale şi pentru investiţii în infrastructură.

Incapacitatea republicanilor de a-şi asigura o victorie în Camera Reprezentanţilor vine în ciuda unei rate a şomajului apropiată de minime istorice şi a semnalelor că salariile încep să crească, scrie Agerpres.

Trump a încercat să mute atenţia în alegeri pe imigraţie şi pe lege şi ordine, deseori spre nemulţumirea chiar a unor membri ai Partidului Republican.

„Un succes imens în seara asta. Vă mulţumesc tuturor!”, a scris Trump pe Twitter, în singura sa reacţie de după apariţia previziunilor, fără a vorbi însă şi despre pierderea suferită de partidul său în Camera Reprezentanţilor.

În Senat, prin menţinerea controlului, republicanii, care ar putea chiar obţine cu un loc sau două mai mult decât în prezent, vor avea în continuare puterea de decizie asupra numirilor la nivel înalt, inclusiv a judecătorilor din instanţele federale.