Alegerile de la mijlocul mandatului (midterms) din SUA au schimbat echilibrul puterilor în camera inferioară a Parlamentului american, democrații câștigând majoritatea, dar republicanii și-au adăugat mai multe mandate în Senat.

Democrații au câștigat mai multe mandate în Camera Reprezentanților, candidații susținuți de Trump au câștigat mandate în Senat, demonstrând că președintele american rămâne o forță politică importantă, comentează CNN.

Rezultatele preliminare au fost în mare parte anticipate de sondajele de dinaintea scrutinului și se înscriu în tradiția conform căreia președintele pierde în general la alegerile de la mijloc de mandat, când votanții îi evaluează activitatea de până atunci, dar victoria în Camera Reprezentanților nu a fost atât de mare pe cât sperau democrații.

Totuși, un Congres împărțit între democrați și republicani ar putea afecta agenda politică a lui Trump. Mai mult, democrații și-ar putea folosi controlul asupra Camerei Reprezentanților pentru a deschide investigații asupra președintelui, ceea ce ar putea lansa o nouă luptă în politica din SUA.

„Un Congres democrat va lucra la soluții care să ne unească, deoarece am avut suficiente diviziuni”, a spus totuși Nancy Pelosi, lidera democraților din Camera Reprezentanților, promițând să restaureze „contraputerile constituționale”.

Pelosi a promis să acționeze pentru reducerea costurilor cu sănătatea și rețetele medicale și pentru investiții în infrastructură.

Incapacitatea republicanilor de a-și asigura o victorie în Camera Reprezentanților vine în ciuda unei rate a șomajului apropiată de minime istorice și a semnalelor că salariile încep să crească, scrie Agerpres.

Trump a încercat să mute atenția în alegeri pe imigrație și pe lege și ordine, deseori spre nemulțumirea chiar a unor membri ai Partidului Republican.

„Un succes imens în seara asta. Vă mulțumesc tuturor!”, a scris Trump pe Twitter, în singura sa reacție de după apariția previziunilor, fără a vorbi însă și despre pierderea suferită de partidul său în Camera Reprezentanților.

În Senat, prin menținerea controlului, republicanii, care ar putea chiar obține cu un loc sau două mai mult decât în prezent, vor avea în continuare puterea de decizie asupra numirilor la nivel înalt, inclusiv a judecătorilor din instanțele federale.