Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a admis joi pentru prima dată că jurnalistul saudit dispărut Jamal Khashoggi este foarte probabil mort, amenințând Arabia Saudită cu consecințe "foarte grave" dacă este confirmată responsabilitatea sa.

"Mi se pare cert că este așa. Este foarte trist", a declarat Donald Trump, întrebat despre posibilul deces al jurnalistului dat dispărut după ce a intrat în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul, pe 2 octombrie. "Este rău, foarte rău", a adăugat el, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Aceste declarații marchează o netă schimbare de ton din partea liderului de la Casa Albă.

În ultimele zile, Trump a optat pentru o atitudine mai puțin tranșantă și a insistat asupra uriașelor interese strategice care leagă SUA de regatul saudit, citând lupta împotriva terorismului, necesitatea de a contracara influența Iranului, dar și contractele de armament și implicațiile economice ale acestora.

Potrivit cotidianului New York Times, monarhia saudită ar intenționa să arunce vina în cazul Khashoggi pe un înalt responsabil al serviciilor de spionaj, generalul Ahmad Asiri, care este, de asemenea, un consilier al prințului moștenitor.

Publicarea unor fotografii din înregistrările camerelor video în care sunt arătate mișcările la Istanbul ale unui ofițer al serviciilor de securitate apropiat de prințul moștenitor saudit a mărit presiunea asupra Riadului.

Presa turcă, afirmând că se bazează pe înregistrările audio realizate la locul întâmplării, a publicat miercuri noi informații copleșitoare, potrivit cărora Jamal Khashoggi ar fi fost torturat și asasinat în consulat chiar în ziua dispariției sale.