Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a admis joi pentru prima dată că jurnalistul saudit dispărut Jamal Khashoggi este foarte probabil mort, ameninţând Arabia Saudită cu consecinţe "foarte grave" dacă este confirmată responsabilitatea sa.

"Mi se pare cert că este aşa. Este foarte trist", a declarat Donald Trump, întrebat despre posibilul deces al jurnalistului dat dispărut după ce a intrat în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul, pe 2 octombrie. "Este rău, foarte rău", a adăugat el, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Aceste declaraţii marchează o netă schimbare de ton din partea liderului de la Casa Albă.

În ultimele zile, Trump a optat pentru o atitudine mai puţin tranşantă şi a insistat asupra uriaşelor interese strategice care leagă SUA de regatul saudit, citând lupta împotriva terorismului, necesitatea de a contracara influenţa Iranului, dar şi contractele de armament şi implicaţiile economice ale acestora.

Potrivit cotidianului New York Times, monarhia saudită ar intenţiona să arunce vina în cazul Khashoggi pe un înalt responsabil al serviciilor de spionaj, generalul Ahmad Asiri, care este, de asemenea, un consilier al prinţului moştenitor.

Publicarea unor fotografii din înregistrările camerelor video în care sunt arătate mişcările la Istanbul ale unui ofiţer al serviciilor de securitate apropiat de prinţul moştenitor saudit a mărit presiunea asupra Riadului.

Presa turcă, afirmând că se bazează pe înregistrările audio realizate la locul întâmplării, a publicat miercuri noi informaţii copleşitoare, potrivit cărora Jamal Khashoggi ar fi fost torturat şi asasinat în consulat chiar în ziua dispariţiei sale.