După ce a criticat propunerea premierului Theresa May privind relația cu UE post-Brexit, președintele american Donald Trump a avut o poziție mult mai împăciuitoare în conferința de presă suținută împreună cu șefa guvernului de la Londra.

Donald Trump a spus că nu are niciun dezacord cu Theresa May, despre care a spus că face o treabă excelentă ca premier și că este un negociator foarte bun.

Într-un interviu publicat joi de tabloidul The Sun, liderul de la Casa Albă a spus că acordul Marii Britanii cu UE „va ucide probabil” acordul pe care Londra vrea să-l încheie cu Washingtonul. De asemenea, Trump a spus că Boris Johnson - fostul ministru de externe, care a demisionat luni, ce este văzut drept principalul adversar al lui May în partidul conservator - ar fi un „mare prim-ministru”.

Într-o conferință de presă comună cu Theresa May vineri după-amiază, Trump a dat asigurări că nu a criticat-o niciodată pe șefa guvernului britanic și a denunțat încă o dată ceea ce el a numit „știri false” („fake news”).

„Am un mare respect pentru premier. Din păcate a existat o relatare, care a fost bine făcută în general, dar în ea nu a fost pus ceea ce eu am spus despre premier, și am spus un lucru extraordinar. Acestea se numesc «știri false»”, a declarat Trump.

Cu această ocazie, Trump a ținut să-i mulțumească premierului britanic „pentru continuarea unui comerț corect și reciproc cu SUA”.

„Odată ce se încheie procesul privind Brexit și Regatul Unit părăsește probabil UE, nu știu ce vor face ei, dar orice ați face este bine din punctul meu de vedere, aceasta este decizia noastră”, a afirmat președintele american.

„Orice ați face este bine din partea noastră. Asigurați-vă numai că putem face comerț împreună. În cele din urmă, asta e tot ce contează. Statele Unite așteaptă finalizarea unui mare acord comercial bilateral cu Regatul Unit. Aceasta este o oportunitate incredibilă pentru țările noastre și noi vom profita de ea din plin”, a mai spus Trump.

Președintele american a zis că este o șansă pentru a crește puternic schimburile bilaterale. „Singurul lucru pe care i-l cer Teresei este să ne asigurăm că putem face comerț, că nu vom avea nici un fel de restricții, deoarece dorim să facem comerț cu Regatul Unit și Regatul Unit dorește să facă de asemenea comerț cu noi”, a mai spus Trump.

Premierul Theresa May a spus că cei doi lideri au discutat un acord „ambițios” de liber schimb. În privința Rusiei, May și Trump au căzut de acord ca discuțiile cu Putin să se desfășoare de pe o „poziție de forță și unitate”.