Pe lângă „emoțiile” provocate de audierea fostului șef al FBI în Congres, Donald Trump are probleme și cu procurorul general, Jeff Sessions, care și-ar fi dat demisia, dar președintele SUA nu i-ar fi acceptat-o.

La începutul acestei săptămâni, în mass-media din SUA au apărut relatări potrivit cărora Jeff Sessions și-ar fi prezentat recent demisia, fapt ce-a sporit presiunea asupra lui Trump, în timp ce fostul director al FBI James Comey, care a fost înlăturat din funcție pe neașteptate luna trecută, a vorbit joi în Congres în legătură cu interacțiunile sale cu președintele american, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Joi, Comey a acuzat administrația Trump că a transmis minciuni și l-a defăimat. Fostul director FBI a declarat în fața membrilor Comisiei pentru Informații a Senatului că președintele are dreptul să concedieze directorul Biroului Federal de Investigații în orice moment, în cursul mandatului de zece ani al acestuia, fără să ofere niciun motiv, dar administrația a ales să îl defăimeze și, mai important, să defăimeze FBI, susținând că organizația era în degringoladă și angajații nu mai au încredere în conducătorul lor.

„Acestea au fost minciuni, pur și simplu minciuni”, a spus James Comey în fața senatorilor, notează Reuters.


De altfel, Comey le-a spus membrilor comisiei Senatului că a scris note după fiecare conversație cu Trump deoarece era „sincer îngrijorat că acesta ar putea minți” în legătură cu condițiile în care au avut loc acele întâlniri, astfel că a simțit nevoia să documenteze convorbirile, lucru pe care nu l-a făcut în timpul mandatului lui Barack Obama.

Potrivit informațiilor a două surse, Trump nu i-a acceptat demisia lui Sessions și acum președintele este sfătuit să-l mențină în funcție pe procurorul general, cel puțin pentru un timp.

Consilieri politici și juridici de la Casa Albă i-au spus lui Trump luna trecută că o eventuală demitere a lui Jeff Sessions ar stârni o altă furtună politică și ar face și mai dificilă activitatea unor posturi cheie din cadrul Administrației sale, au precizat sursele sub rezerva anonimatului.

„Acesta este sfatul care i s-a dat (președintelui). Dar s-ar putea ca el să nu țină cont”, a spus una dintre surse. Un înalt oficial de la Casa Albă a confirmat că Trump a fost sfătuit de consilieri să-l mențină în funcție pe Sessions, pentru că „el este cel mai indicat pentru acest post”.

Reuters notează că Departamentul american al Justiției a refuzat să facă vreun comentariu pe această temă.

Trump este cunoscut pentru faptul că ignoră în mod repetat sfaturile din partea consilierilor săi apropiați.

La începutul acestei săptămâni, Trump a afirmat că Departamentul Justiției, condus de către Sessions, s-a înșelat prezentând la Curtea Supremă „o variantă atenuată, corectă din punct de vedere politic”, a interdicției sale de călătorie în cazul persoanelor originare din mai multe țări cu populație majoritar musulmană. Răbufnirea lui a slăbit apărarea avocaților guvernului potrivit căreia interdicția de călătorie, care a fost blocată de tribunale federale, nu s-a dorit a fi o interdicție împotriva musulmanilor.

Conform relatărilor mass-media, Sessions și-ar fi prezentat demisia din cauza tensiunilor cu Trump în legătură cu decizia sa de autorecuzare în ancheta federală referitoare la legăturile dintre asociați ai lui Trump și oficiali ruși, conform căreia Rusia s-ar fi amestecat în alegerile prezidențiale americane din 2016.

Sessions, ex-senator, a fost unul dintre primii parlamentari republicani care au aprobat candidatura lui Trump la alegerile prezidențiale și a avut un rol important în campanie.

El s-a autorecuzat în ancheta referitoare la Rusia în martie, după ce nu a divulgat o reuniune pe care a avut-o cu ambasadorul Rusiei la Washington.

Trump și Sessions erau împreună la Casa Albă pe 17 mai, când procurorul general adjunct Rod Rosenstein i-a luat prin surprindere numindu-l pe fostul director al FBI Robert Mueller în funcția de consilier special pentru a conduce ancheta referitoare la Rusia.

După aflarea veștii, Trump l-a criticat puternic pe Sessions, acuzându-l că s-a autorecuzat în ancheta privind Rusia și că a lăsat pe mâna lui Rosenstein numirea unui anchetator din afară, au mai spus sursele. Trump s-ar fi plâns, de asemenea, că Sessions nu l-a avertizat în legătură cu decizia lui Rosenstein. Departamentul Justiției a indicat că Sessions nu a avut nici un rol în decizie.

Comey confirmă că Trump i-a cerut să abandoneze ancheta asupra lui Flynn

Fostul director al FBI James Comey a confirmat că președintele american, Donald Trump, i-a cerut să abandoneze ancheta asupra fostului consilier prezidențial pe probleme de securitate națională, Michael Flynn, implicat în afacerea amestecului Moscovei în alegerile prezidențiale din SUA, potrivit mărturiei sale scrise postate miercuri pe internet, citată de AFP și Reuters, preluate de Agerpres.

Povestind o discuție privată care a avut loc la 14 februarie în Biroul Oval, Comey a scris că Trump a adus discuția despre Michael Flynn, la acea dată consilierul lui pe probleme de securitate națională, și i-a declarat: „Sper că vei găsi o modalitate să abandonezi asta, să îl lași în pace pe Flynn. Este un băiat bun”.

Potrivit lui Comey, această cerere se referea la orice investigație legată de „falsele declarații ale lui Flynn cu privire la discuțiile purtate cu ambasadorul rus în decembrie”, și nu la ancheta mai largă asupra eventualelor legături dintre Rusia și campania electorală a omului de afaceri republican.

„A fost îngrijorător, dat fiind rolul FBI ca serviciu de investigații independent”, a scris James Comey.

De asemenea, el a mai povestit detaliat un dineu la Casa Albă, la 27 ianaurie, în cursul căruia Donald Trump i-ar fi spus: „Am nevoie de fidelitate. Aștept fidelitate”. „Nu m-am mișcat, nu am vorbit și nici nu mi-am schimbat expresia feței”, a scris fostul șef al poliției secrete, descriind „o tăcere jenantă”.

Și când președintele, la finalul cinei, a relansat chestiunea fidelității, Comey i-a răspuns că „mereu va avea parte de onestitate din partea lui”, acceptând ulterior cererea lui Donald Trump de a da dovadă de „onestitate fidelă”.

Șefi ai serviciilor de informații americane, audiați

Directorul serviciilor naționale de informații americane (DNI), Dan Coats, și directorul puternicei agenții de spionaj NSA, Mike Rogers, au declarat miercuri, în cadrul unei audieri în Senatul SUA, că nu au fost niciodată supuși la presiuni din partea Casei Albe în funcțiile lor actuale, cei doi fiind chestionați cu privire la posibila intervenție a președintelui Donald Trump în ancheta privind ingerințele Rusiei în alegerile prezidențiale americane, relatează AFP.

Nici Dan Coats, nici Mike Rogers nu au vrut să comenteze asupra informațiilor recente publicate de Washington Post potrivit cărora președintele Donald Trump ar fi făcut presiuni asupra lor. Prima dată, potrivit Washington Post, când le-a cerut să nege în mod public o înțelegere secretă între anturajul său și Moscova pentru a influența alegerile prezidențiale americane. A doua oară când i-a cerut lui Dan Coats să intervină pe lângă James Comey, pe atunci director al FBI și care a fost apoi demis, să abandoneze ancheta asupra lui Michael Flynn. Fostul consilier pe probleme de securitate națională a fost forțat să demisioneze pentru că a mințit în legătură cu relațiile sale cu oficiali ruși.