Preşedintele american, Donald Trump, a afirmat sâmbătă la Paris că SUA doresc „o Europă puternică” şi sunt dispuse să-şi ajute aliatul, dar Europa trebuie să fie corectă atunci când vine vorba de împărţirea sarcinii privind apărarea.

„Dorim o Europă puternică, este foarte important pentru noi şi, indiferent de modul în care putem face aceasta, cel mai bine şi mai eficient ar fi ceea ce dorim amândoi”, a declarat preşedintele american după ce a fost întâmpinat de către şeful statului francez, Emmanuel Macron, la Paris, transmite Agerpres.

Trump a scris pe Twitter, imediat după ce a aterizat în Franța că este „foarte jignitor” ca Emmanuel Macron să sugereze că Europa ar trebui să-şi creeze propria armată pentru a se proteja de duşmani potenţiali, inclusiv SUA.

„Foarte jignitor, dar poate că Europa ar trebui mai întâi să-şi achite contribuţia corectă faţă de NATO, pe care Statele Unite o subvenţionează foarte mult”, a scris Trump.

Întrebat ce a vrut să spună când a scris pe Twitter că se simte insultat de comentariile lui Macron că Europa ar trebui să-şi reducă dependenţa de SUA în materie de securitate, Trump a răspuns: „Dorim să ajutăm Europa, dar ea trebuie să fie corectă. În prezent, împărţirea sarcinii s-a făcut în mare parte pe SUA”.

Într-un interviu difuzat marți, Macron a susținut că europenii nu vor fi apăraţi dacă nu se decide constituirea unei armate europene adevărate. „Faţă de Rusia, care este la frontierele noastre şi care a arătat că poate fi ameninţătoare (...), trebuie să avem o Europă care să se apere singură mai mult, fără să depindă doar de Statele Unite şi într-o manieră mai suverană”, a spus șeful de stat francez.

Macron face apel de asemenea la apărare faţă de „China, Rusia şi chiar faţă de Statele Unite ale Americii”, evocând decizia Washingtonului de a se retrage dintr-un tratat de dezarmare nucleară ce datează din anii '80: „Cine este din aceasta victima principală”, a întrebat Macron, oferind imediat răspunsul său: „Europa şi securitatea sa”.

Sâmbătă, Macron a afirmat că împărtăşeşte opinia lui Trump că Europa trebuie să contribuie financiar mai mult la costurile NATO. „De aceea, cred că propunerile mele pentru apărarea europeană sunt în deplină concordanţă cu aceasta”, a spus preşedintele francez.