Președintele american, Donald Trump, a afirmat sâmbătă la Paris că SUA doresc „o Europă puternică” și sunt dispuse să-și ajute aliatul, dar Europa trebuie să fie corectă atunci când vine vorba de împărțirea sarcinii privind apărarea.

„Dorim o Europă puternică, este foarte important pentru noi și, indiferent de modul în care putem face aceasta, cel mai bine și mai eficient ar fi ceea ce dorim amândoi”, a declarat președintele american după ce a fost întâmpinat de către șeful statului francez, Emmanuel Macron, la Paris, transmite Agerpres.

Trump a scris pe Twitter, imediat după ce a aterizat în Franța că este „foarte jignitor” ca Emmanuel Macron să sugereze că Europa ar trebui să-și creeze propria armată pentru a se proteja de dușmani potențiali, inclusiv SUA.

„Foarte jignitor, dar poate că Europa ar trebui mai întâi să-și achite contribuția corectă față de NATO, pe care Statele Unite o subvenționează foarte mult”, a scris Trump.

Întrebat ce a vrut să spună când a scris pe Twitter că se simte insultat de comentariile lui Macron că Europa ar trebui să-și reducă dependența de SUA în materie de securitate, Trump a răspuns: „Dorim să ajutăm Europa, dar ea trebuie să fie corectă. În prezent, împărțirea sarcinii s-a făcut în mare parte pe SUA”.

Într-un interviu difuzat marți, Macron a susținut că europenii nu vor fi apărați dacă nu se decide constituirea unei armate europene adevărate. „Față de Rusia, care este la frontierele noastre și care a arătat că poate fi amenințătoare (...), trebuie să avem o Europă care să se apere singură mai mult, fără să depindă doar de Statele Unite și într-o manieră mai suverană”, a spus șeful de stat francez.

Macron face apel de asemenea la apărare față de „China, Rusia și chiar față de Statele Unite ale Americii”, evocând decizia Washingtonului de a se retrage dintr-un tratat de dezarmare nucleară ce datează din anii '80: „Cine este din aceasta victima principală”, a întrebat Macron, oferind imediat răspunsul său: „Europa și securitatea sa”.

Sâmbătă, Macron a afirmat că împărtășește opinia lui Trump că Europa trebuie să contribuie financiar mai mult la costurile NATO. „De aceea, cred că propunerile mele pentru apărarea europeană sunt în deplină concordanță cu aceasta”, a spus președintele francez.