Donald Trump s-ar putea răzgândi din nou în privința taxelor vamale, de data aceasta asupra tarifului de 25% impus automobilelor, scrie agenția italiană de știri ANSA.

Adresându-se reporterilor, președintele a sugerat scutirea temporară a producătorilor de automobile de la taxele vamale, pentru a le oferi timp să își adapteze lanțurile de aprovizionare. „Evaluez o soluție care să poată ajuta unii producători de automobile în acest sens”, a spus Trump, explicând că acestea au nevoie de timp pentru a transfera producția din Canada, Mexic și alte țări.

„Au nevoie de ceva timp pentru că vor produce produsele lor aici, dar au nevoie de puțin timp. Așa că, vorbesc despre astfel de lucruri”, a declarat Matt Blunt, președintele American Automotive Policy Council, o asociație care reprezintă Ford, General Motors și Stellantis, care a afirmat că grupul împărtășește obiectivele lui Trump de a crește producția națională. „Există o recunoaștere tot mai mare a faptului că tarifele extinse la piese ar putea submina obiectivul nostru comun de a construi o industrie auto americană înfloritoare și în creștere și că multe dintre aceste tranziții ale lanțului de aprovizionare vor necesita timp”, a spus Blunt.

Trump continuă să semene haos în războiul său comercial global, dezvăluind că va anunța taxe vamale la semiconductori încă de săptămâna aceasta, deși va exista flexibilitate cu unele companii din sector. Aceasta înseamnă că excluderea smartphone-urilor și a computerelor de la tarifele reciproce cu China va fi de scurtă durată. Președintele a mai confirmat că va afecta și industria farmaceutică.

Aceste măsuri fac parte dintr-un plan de aducere a producției strategice înapoi în SUA, de la cipuri la medicamente, de la oțel la aluminiu și mașini, pentru a nu depinde de țări străine, în special de China. Toate acestea cu o anumită flexibilitate: „Nu mă voi răzgândi, nicio țară nu se va salva, dar sunt flexibil”, a spus magnatul, încercând să-și explice planul tarifar „back-and-forth”.

Wall Street și alte piețe de valori au început săptămâna pozitiv, dar dolarul continuă să se deprecieze, iar incertitudinea planează asupra investitorilor.

Într-un climat marcat de o neîncredere tot mai mare, cu noi recomandări de la UE către funcționarii săi aflați în misiune în SUA, comisarul UE pentru Comerț, Maros Sefcovic, a aterizat la Washington pentru o nouă rundă de discuții cu omologii săi americani.

„UE rămâne pregătită pentru un acord echitabil, inclusiv reciprocitate prin taxe zero pentru bunurile industriale și a lucra la barierele netarifare. Realizarea acestui lucru va necesita un efort comun semnificativ din partea ambelor părți”, a spus comisarul UE pentru comerț, Maros Sefcovic, pe X la sfârșitul unei întâlniri de 90 de minute cu secretarul american pentru Comerț, Howard Lutnick, și reprezentantul american pentru Comerț, Jamieson Greer.

Nu este planificată nicio întâlnire față în față cu secretarul Trezoreriei, Steve Bessent, deși programul este în continuă actualizare. Scopul este de a evita o escaladare a războiului comercial, „explorând terenul pentru o soluție negociată”, așa cum se explică într-un comunicat de presă al Comisiei Europene cu privire la pauza de 90 de zile (până pe 14 iulie) privind contramăsurile sale împotriva taxelor vamale americane. „După cum a precizat clar președinta Ursula von der Leyen în declarația sa, UE dorește „să acorde o șansă negocierilor”, dar dacă discuțiile nu se dovedesc satisfăcătoare, contramăsurile suspendate de UE împotriva tarifelor americane la oțel și aluminiu, vor intra în vigoare. Lucrările pregătitoare pentru continuarea represaliilor europene continuă”, a spus Comisia UE.

Pe scurt, și Bruxelles-ul are pistolul pe masă, ca să nu mai vorbim de posibila pârghie europeană asupra datoriei publice americane, asupra căreia Beijingul pare să fi început deja să transmită mesaje clare. Pe masa negocierilor, UE joacă cartea achiziției de gaz natural lichefiat (GNL) din Statele Unite, care este una dintre cererile lui Trump de reechilibrare a deficitului comercial. Este „o posibilitate” în contextul „situației actuale”, a reiterat o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, amintind că Ursula von der Leyen a menționat deja această opțiune în noiembrie anul trecut, imediat după alegerile prezidențiale din SUA. Bruxelles-ul afirmă că este pregătit să consolideze diversificarea surselor de energie, după detașarea progresivă de gazul rusesc și subliniază că „Statele Unite sunt absolut una dintre opțiunile posibile”. Întrebată despre mecanisme specifice, precum posibila relansare a sistemului de achiziții comune la nivelul UE, purtătoarea de cuvânt a spus că „agregarea și-a dovedit deja eficiența și ar putea fi una dintre opțiuni. Face parte din negocierile în curs”.

Păcat că, între timp, după cum transmite Reuters, unii directori generali ai marilor companii europene se gândesc să crească importul de gaze rusești, care sunt mai puțin costisitoare, chiar și de la Gazprom, dacă ar fi o schimbare în Ucraina. „Dacă s-ar realiza o pace rezonabilă în Ucraina, am putea reveni la debite de 60 de miliarde de metri cubi, poate 70, pe an, inclusiv GNL”, a declarat Didier Holleaux, vicepreședintele executiv al Engie din Franța.

Între timp, Trump se laudă cu politicile sale comerciale, arogându-și meritul pentru mișcarea Nvidia, care își va produce supercomputerele de inteligență artificială în întregime în Statele Unite pentru o valoare de 500 de miliarde de dolari, în următorii patru ani.

Biroul de Management și Buget al Casei Albe a propus reducerea bugetului Departamentului de Stat cu aproape 50%, închiderea mai multor misiuni diplomatice în străinătate, reducerea drastică a numărului personalului diplomatic și eliminarea finanțării pentru aproape toate organizațiile internaționale, inclusiv Națiunile Unite, multe dintre agențiile sale și sediul NATO, a relatat presa americană, citând oficiali ai Administrației, sub protecția anonimatului.

Sursa: Rador Radio România