Potrivit unor informații, președintele Donald Trump se gândește să-i ofere oficial președintelui rus Vladimir Putin Crimeea pe care și-a anexat-o, în eventualitatea unui viitor acord de pace pe tema războiului din Ucraina, scrie „Newsweek” (SUA).

Publicația a contactat prin email Ministerul de Externe al Ucrainei și Casa Albă în vederea unui comentariu.

De ce contează demersul

Anexată de Putin în 2014, Crimeea rămâne o problemă-cheie în războiul dintre Rusia și Ucraina. Această peninsulă de la Marea Neagră a fost ocupată de Putin printr-o acțiune considerată ilegală de comunitatea internațională, iar președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a amenințat să conteste anexarea. În ce îl privește, Zelenski a susținut că peninsula trebuie să revină sub control ucrainean – condiția fiind de primă importanță în eventualitatea oricărui acord de pace durabil.

Ce este de știut

În eventualitatea unui acord de pace, Casa Albă se gândește să recunoască oficial Crimeea ca făcând parte din teritoriul rus, încurajând totodată Națiunile Unite să facă același lucru, potrivit unor informații transmise de portalul de știri Semafor, care citează două persoane la curent cu discuțiile.

Pe plan internațional, Crimeea este recunoscută ca parte a Ucrainei.

Într-o declarație făcută portalului, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Brian Hughes, a negat că oficialii de la Casa Albă și-ar fi luat un asemenea angajament.

Evenimentul survine într-un moment când Trump și Putin ar urma ca, marți, să discute la telefon și când Washingtonul pledează pentru un armistițiu de 30 de zile în acest război.

Duminică seara, Trump le-a declarat reporterilor că ei vor discuta „ca să vedem dacă vom putea pune capăt războiului”. Aflat la bordul avionului prezidențial Air Force One, el a mai spus că negociatorii, care conlucrează în vederea încetării ostilităților, au discutat deja despre „împărțirea unor active”.

Zelenski a refuzat să cedeze teritorii Rusiei ca să pună capăt războiului, iar Moscova a cerut Ucrainei să renunțe la aspirațiile sale vizând aderarea la NATO și să recunoască Crimeea și regiunile ucrainene Donețk, Luhansk, Zaporijia și Herson drept teritorii rusești.

Politologul John Mearsheimer, care, în 1993, a publicat un material intitulat „Cazul în sprijinul capacității nucleare ucrainene”, a declarat pentru Newsweek că, în opinia sa, este puțin probabil ca Ucraina să poată recupera teritoriile ocupate de Rusia în urma conflictului.

„În privința pierderii unor teritorii, singura întrebare interesantă care se pune este cât de mult teritoriu va pierde Ucraina, pentru că, în niciun caz, ea nu-și va recupera teritoriul pe care l-a pierdut”, a spus Mearsheimer, profesor la Catedra R. Wendell Harrison de la Facultatea de Științe Politice a Universității din Chicago.

„Adevărul e că Ucraina, chiar și cu sprijinul deplin al Statelor Unite și al aliaților europeni, nu-și poate recupera teritoriul pierdut. Pentru Ucraina, asta e o situație dezastruoasă”.

Ce spune lumea

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Brian Hughes, a declarat pentru Semafor următoarele: „(Casa Albă) nu și-a luat asemenea angajamente, iar noi nu vom negocia acordul prin intermediul presei. Cu doar două săptămâni în urmă, atât Ucraina, cât și Rusia erau la kilometri distanță de un armistițiu, iar noi suntem acum mai aproape de un acord grație atitudinii președintelui Trump. Obiectivul rămâne același: stoparea omorurilor și găsirea unei soluționări pașnice a conflictului”.

Luni, secretara de presă a Casei Albe, Karoline Leavitt, le-a declarat reporterilor următoarele: „Nu am să anticipez negocierile (dintre Trump și Putin), dar pot să vă spun că ne aflăm la zece metri de pace. Nu am fost niciodată atât de aproape de un acord de pace ca acum, iar președintele este hotărât să obțină încheierea lui".

Duminică, președintele Donald Trump le-a făcut reporterilor următoarea declarație: „Cred că ne descurcăm destul de bine cu Rusia. Marți vom vedea dacă vom avea ceva de anunțat, căci, marți, am să vorbesc cu președintele Putin.

La sfârșitul acestei săptămâni, s-au depus multe eforturi, vrem să vedem dacă vom putea să punem capăt războiului. Poate putem, poate nu, dar cred că avem șanse mari. Vom discuta despre teritorii. După cum știți, o bună parte din teritoriu arată altfel decât arăta înaintea războiului. Vom discuta despre teritoriu, vom discuta despre centralele energetice – asta e o mare problemă. Dar cred că multe dintre aceste lucruri le-am discutat deja, ele au fost discutate de ambele părți – atât de Ucraina, cât și de Rusia. Discutăm deja despre împărțirea anumitor lucruri".

Ce va urma

Alte detalii pe tema unui eventual acord de pace între Ucraina și Rusia ar putea deveni mai clare după discuțiile de marți dintre Putin și Trump.

Sursa: Rador Radio România