Preşedintele american, Donald Trump, i-a cerut miercuri ministrului Justiţiei, Jeff Sessions, să pună capăt anchetei privind ingerinţa rusă în alegerile prezidenţiale din 2016 şi eventualele legături între ruşi şi echipa sa de campanie.

După ce l-a atacat pe procurorul special Robert Mueller în mai multe mesaje pe Twitter, Donald Trump a postat pe aceeaşi reţea de socializare: "Este o situaţie îngrozitoare şi procurorul general, Jeff Sessions, ar trebui să oprească această vânătoare de vrăjitoare trucată imediat, înainte ca ea să murdărească ţara noastră şi mai mult", relatează Reuters.

Preşedintele american susţine că Mueller se află într-un conflict de interese.

O purtătoare de cuvânt a Departamentului Justiţiei a declarat că momentan instituţia nu comentează afirmaţia lui Trump.

Săptămâna aceasta a început procesul în care fostul şef de campanie al preşedintelui, Paul Manafort, este judecat pentru spălare de bani, fraudă fiscală şi bancară şi acţiune de lobby ilegale. Manafort e suspectat că nu a declarat venituri de circa 75 de milioane de dolari obţinute din activităţi de lobby şi consultanţă pentru guverne străine, inclusiv pentru fostul preşedinte prorus al Ucrainei, Viktor Ianukovici.

Preşedintele l-a atacat în mod repetat pe Sessions pentru faptul că s-a recuzat din supravegherea anchetei în martie 2017. Ministrul Justiţiei a motivat decizia prin faptul că a fost consilier al lui Trump în campania electorală şi l-a desemnat pe adjunctul său Rod Rosenstein să supravegheze investigaţia.

Acuzaţiile nu au legătură directă cu activitatea de şef de campanie a lui Paul Manafort, dar acesta poate să-l incrimineze pe Trump, în condiţiile în care Robert Mueller caută dovezi ale presupusei implicări a Rusiei de partea candidatului republican la alegerile prezidenţiale din 2016.

Moscova a negat orice ingerinţă în alegerile din urmă cu doi ani, iar Donald Trump a respins orice legături între oficiali ruşi şi echipa sa de campanie.