Președintele american l-a invitat pe omologul său rus să facă o vizită în Statele Unite la toamnă, a anunțat Sarah Sanders, purtător de cuvânt la Casa Albă.

UPDATE

Rusia este gata să discute despre o nouă întâlnire între Vladimir Putin și Donald Trump, potrivit ambasadorului rus în SUA, relatează Interfax.

+++

Într-un anunț postat pe Twitter, Sarah Sanders a precizat că Donald Trump i-a cerut consilierului său pentru securitate națională John Bolton să-l invite pe Vladimir Putin la Washington, în această toamnă. Sarah Sanders a mai precizat că discuțiile pe această temă sunt deja în desfășurare.

Anterior, Trump afirmase, tot pe Twitter, că așteaptă cu nerăbdare a doua întâlnire cu Putin, după ce întrevederea de luni, de la Helsinki, a fost ”un mare succes”. Trump a mai susținut că el și Putin vor pune în aplicare "o parte din numeroasele lucruri pe care le-am discutat, între care stoparea terorismului, securitatea Israelului, proliferarea nucleară, atacurile informatice, comerțul, Ucraina, pacea din Orientul Mijlociu, Coreea de Nord și altele".

Ce au discutat cei doi în capitala finlandeză nu se știe încă. Șeful Comunității Naționale de Informații, Daniel Coats, a declarat, într-un interviu la Forumul pentru Securitate de la Aspen, că încă nu știe ce au discutat Trump și Putin, la întâlnirea la care au fost prezenți doar translatorii.

Și liderul democrat din Senat, Chuck Schumer, vrea să afle subiectele abordate de Trump și Putin: "Până nu vom ști exact ce s-a întâmplat la acea întâlnire de două ore de la Helsinki, președintele nu ar mai trebui să aibă interacțiuni cu Putin. În SUA, în Rusia sau oriunde altundeva", relatează BBC Online.

În schimb, Sarah Sanders a anunțat că Donald Trump a respins propunerea făcută ”cu sinceritate de președintele Vladimir Putin privind anchetarea unor cetățeni americani de către anchetatori ruși și interogarea de către Departamentul Justiției de la Washington a 12 cetățeni ruși acuzați de amestec în alegerile prezidențiale din SUA. "Sperăm că președintele Putin îi va trimite în Statele Unite pe cei 12 ruși identificați, pentru a li se dovedi vinovăția sau nevinovăția", a spus purtătoarea de cuvânt.

Avertismentul lui Putin pentru NATO

Într-o întâlnire cu ambasadorii ruși din întreaga lume desfășurată la Moscova, Vladimir Putin a avertizat NATO asupra unor legături mai strânse cu Ucraina și Georgia, apreciind că o astfel de politică este iresponsabilă și ar avea consecințe pentru Alianță.

"Vom răspunde în mod corespunzător la astfel de pași agresivi, care reprezintă o amenințare directă pentru Rusia", a declarat Putin, referindu-se la inițiativele NATO de a desfășura noi baze și infrastructuri militare în apropiere de granițele Rusiei.