Preşedintele american l-a invitat pe omologul său rus să facă o vizită în Statele Unite la toamnă, a anunţat Sarah Sanders, purtător de cuvânt la Casa Albă.

UPDATE

Rusia este gata să discute despre o nouă întâlnire între Vladimir Putin şi Donald Trump, potrivit ambasadorului rus în SUA, relatează Interfax.

+++

Într-un anunţ postat pe Twitter, Sarah Sanders a precizat că Donald Trump i-a cerut consilierului său pentru securitate naţională John Bolton să-l invite pe Vladimir Putin la Washington, în această toamnă. Sarah Sanders a mai precizat că discuţiile pe această temă sunt deja în desfăşurare.

Anterior, Trump afirmase, tot pe Twitter, că aşteaptă cu nerăbdare a doua întâlnire cu Putin, după ce întrevederea de luni, de la Helsinki, a fost ”un mare succes”. Trump a mai susținut că el și Putin vor pune în aplicare "o parte din numeroasele lucruri pe care le-am discutat, între care stoparea terorismului, securitatea Israelului, proliferarea nucleară, atacurile informatice, comerţul, Ucraina, pacea din Orientul Mijlociu, Coreea de Nord şi altele".

Ce au discutat cei doi în capitala finlandeză nu se știe încă. Șeful Comunității Naționale de Informații, Daniel Coats, a declarat, într-un interviu la Forumul pentru Securitate de la Aspen, că încă nu știe ce au discutat Trump şi Putin, la întâlnirea la care au fost prezenţi doar translatorii.

Și liderul democrat din Senat, Chuck Schumer, vrea să afle subiectele abordate de Trump și Putin: "Până nu vom şti exact ce s-a întâmplat la acea întâlnire de două ore de la Helsinki, preşedintele nu ar mai trebui să aibă interacţiuni cu Putin. În SUA, în Rusia sau oriunde altundeva", relatează BBC Online.

În schimb, Sarah Sanders a anunțat că Donald Trump a respins propunerea făcută ”cu sinceritate de preşedintele Vladimir Putin privind anchetarea unor cetățeni americani de către anchetatori ruși și interogarea de către Departamentul Justiţiei de la Washington a 12 cetăţeni ruşi acuzaţi de amestec în alegerile prezidenţiale din SUA. "Sperăm că preşedintele Putin îi va trimite în Statele Unite pe cei 12 ruşi identificaţi, pentru a li se dovedi vinovăţia sau nevinovăţia", a spus purtătoarea de cuvânt.

Avertismentul lui Putin pentru NATO

Într-o întâlnire cu ambasadorii ruşi din întreaga lume desfășurată la Moscova, Vladimir Putin a avertizat NATO asupra unor legături mai strânse cu Ucraina şi Georgia, apreciind că o astfel de politică este iresponsabilă şi ar avea consecinţe pentru Alianţă.

"Vom răspunde în mod corespunzător la astfel de paşi agresivi, care reprezintă o ameninţare directă pentru Rusia", a declarat Putin, referindu-se la inițiativele NATO de a desfășura noi baze și infrastructuri militare în apropiere de granițele Rusiei.