Henry Kissinger, personalitate remarcabilă a politicii americane, sublinia la începutul mileniului că SUA erau forța motrice a globalizării fiind, de asemenea, țara care beneficia cel mai mult de pe urma acestui fenomen, scrie „Jornal de Noticias”.

Acum, în 2025, Donald Trump instituie bariere vamale, promițând să aprofundeze și mai mult această autoabsorbție comercială. Practic, președintele american spune lumii că globalizarea nu mai aduce beneficii țării sale. Unii produc mai bine și mai ieftin în alte geografii și împotriva faptelor există un singur argument: taxe care îi obligă pe alții să se gândească să investească din start în SUA. Va da, oare, rezultate strategia? Doar dacă este pe termen mediu sau lung?

Una dintre promisiunile lui Trump este reducerea inflației. Acum, câtă vreme diversele țări care ar putea fi interesate să-și amplaseze producția pe teritoriul american nu iau această decizie, prețurile nu vor face decât să crească, îngreunând și mai mult viaț celor care l-au ales pe Trump. Din 2023, Mexicul este principalul partener comercial al SUA, depășind China, care se află încă pe locul doi. Urmează Canada, Germania, Japonia, Vietnamul, Coreea de Sud, Taiwanul, Irlanda, India, Italia și Regatul Unit. Este ciudată penalizarea cu o taxă de doar 10% a Chinei, poate pentru că potențialul inflaționist al unei bariere comerciale mai mari împotriva Beijingului s-ar fi întors împootriva americanilor.

Există întotdeauna o soluție: creșterea salariilor pentru a acoperi creșterea costului vieții, dar acest fapt creează riscul unei spirale inflaționiste care s-ar putea dovedi catastrofală, chiar și pentru că nimeni nu ia decizii de a investi în altă țară, pentru a evita taxele sau din alt motiv, peste noapte.

Sursa: Rador Radio România